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Publicações

Modulation of rat cerebellum oxidative status by prolonged red wine consumption

Título
Modulation of rat cerebellum oxidative status by prolonged red wine consumption
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Marco Assuncao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Joao Santos Marques
(Autor)
FMUP
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Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
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Manuel Maria Paula Barbosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Felix Carvalho
(Autor)
FFUP
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Revista
Título: Addiction BiologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 13 3
Páginas: 337-344
ISSN: 1355-6215
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-W9R
Abstract (EN): A number of studies support the view that wine polyphenols can reinforce the endogenous antioxidant system by reducing ethanol (EtOH)-induced neuronal oxidative damage. Herein, we have investigated the effects of prolonged red wine (RW) consumption on several biomarkers of redox status in the cerebellum, a brain region highly vulnerable to the noxious effects of EtOH. Adult male Wistar rats were given RW with an EtOH concentration adjusted to 20% for 6 months, and the results were compared with those obtained in EtOH-treated (20%) and pair-fed control (PFC) animals. Malondialdehyde (MDA) and glutathione levels, and the activities of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione reductase (GR), glutathione-S-transferase (GST) and selenium-dependent glutathione peroxidase (Se-GPX) were estimated in cerebellum homogenates. Chronic RW ingestion resulted in diminished MDA and reduced glutathione levels in cerebellar tissue. Moreover, RW-treated rats had a significant decrease in SOD, GR and GST activities but presented an increase in the activity of Se-GPX compared with animals from EtOH and PFC groups. In contrast, CAT activity was not altered by RW and EtOH intakes. Taken together, these findings show that prolonged consumption of RW markedly modifies cerebellum redox status probably due to its high content of polyphenols.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: marco_ma@med.up.pt
Nº de páginas: 8
Documentos
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