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Publicações

Valorisation of Forest Waste into Natural Textile Dyes ¿ Case Study of Pine Cones

Título
Valorisation of Forest Waste into Natural Textile Dyes ¿ Case Study of Pine Cones
Tipo
Outras Publicações
Ano
2025
Autores
Barreto, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martins, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brás, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luísa Carvalho
(Autor)
FEUP
Outras Informações
ID Authenticus: P-018-MF5
Abstract (EN): <jats:p>The pine cone is an important forest product for the Portuguese economy. However, it is associated with environmental impacts, such as the generation of waste and the increased risk of forest fires. The objective of this research is to valorise waste from the production of Pinus pinaster Aiton in the form of natural dyes. The pine cone extracts were characterised in different alkaline solutions (1%, 5% and 10% NaOH) in order to evaluate the dyeing process on cotton knitwear, using the CIELab coordinates. The dyed samples were also subjected to light and water fastness tests. The extracts showed an increase in solids content with increasing alkalinity and a reduction in antioxidant content. The phenol content increased in the extract with 5% but decreased with the 10% concentration. All the dyes expressed a pink colour, but with different shades. About the L* coordinate (luminosity), the colours became lighter as the NaOH increased. n the a* coordinate, all the samples had a reddish colour and, in the b* coordinate, all the samples had a yellowish colour. About light and water fastness, all the samples lost colour, but in the water test it was not noticeable.</jats:p>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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