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Polyphenols as enhancers of emulsifying and antioxidant properties of egg and yeast protein emulsions: Understanding the molecular interactions behind their technological and functional potential

Título
Polyphenols as enhancers of emulsifying and antioxidant properties of egg and yeast protein emulsions: Understanding the molecular interactions behind their technological and functional potential
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Ribeiro, AC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bravo, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramos, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mateus, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
de Freitas, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Perez-Gregorio, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Susana Soares
(Autor)
FCUP
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Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 167
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-018-J9H
Abstract (EN): The rising interest in alternative protein sources, such as yeast protein extracts (YPEs), has recently brought attention to their interactions with polyphenols, which can enhance their structural and technological properties while providing health-beneficial properties, such as antioxidant activity. In this study, a multi-technique approach was employed to investigate the effects of a green tea extract (GTE), rich in flavanols, and a blueberry extract (BE), rich in anthocyanins, on the conformational and functional properties of enolase (ENO), the most abundant protein in YPE, and ovalbumin (OVA), representing chicken egg proteins. Overall, results highlighted the formation of non-covalent complexes with higher affinity under acidic conditions (pH 3.5). UV-vis and fluorescence quenching analyses revealed that ENO formed stronger molecular interactions with the extracts than OVA. FTIR spectroscopy showed a decrease in alpha-helices and a concurrent increase in random coil structures of ENO, with BE inducing greater protein unfolding and structural disorganization than GTE. In addition, 3D fluorescence spectra also highlighted conformational changes in BE structure upon binding with ENO. Electrochemical analysis proved that both GTE and BE antioxidant moieties were partially embedded within the protein structure, preserving their antioxidant capacity. The ENO emulsification activity index remained consistent after the addition of polyphenols, while its emulsion stability improved in the presence of BE (+48 %). The findings in this study suggest that ENO-polyphenol complexes have the potential to be applied as novel functional food ingredients.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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