Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Impact of Thermal Blanching and Thermosonication Treatments on Watercress (Nasturtium officinale) Quality: Thermosonication Process Optimisation and Microstructure Evaluation

Publicações

Impact of Thermal Blanching and Thermosonication Treatments on Watercress (Nasturtium officinale) Quality: Thermosonication Process Optimisation and Microstructure Evaluation

Título
Impact of Thermal Blanching and Thermosonication Treatments on Watercress (Nasturtium officinale) Quality: Thermosonication Process Optimisation and Microstructure Evaluation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Cruz, RMS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Vieira, MC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fonseca, SC
(Autor)
FCUP
Silva, CLM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 4
Páginas: 1197-1204
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-MDC
Abstract (EN): The objectives of the present work were to optimise watercress heat and thermosonication blanching conditions, in order to obtain a product with better quality for further freezing, and to evaluate the effects of thermosonication on the microstructure of watercress leaves. In a chart of optimal time-temperature conditions for a 90% peroxidase inactivation (imposed constraint), vitamin C (objective function) and a-value (improvement toward green) were mathematically predicted for both heat and thermosonication blanching treatments. Two optimal thermosonication combinations were selected: 92 A degrees C and 2 s, retaining 95% of vitamin C content and 5% a-value improvement, and a better condition in terms of practical feasibility, 86 A degrees C and 30 s, allowing a 75% vitamin C retention and 8% a-value improvement. The experimental values, for each thermosonication optimal time-temperature zone, were in good agreement with the models' predicted responses. In terms of microstructure, thermosonicated watercress at 86 and 92 A degrees C showed similar loss of turgor and release of chloroplasts. The proposed optimal thermosonication blanching conditions allow the improvement of the blanched watercress quality and consequently contribute for the development of a high-quality new frozen product. However, a suitable scale-up is mandatory for industrial implementation.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Techniques for Extraction of Brewer's Spent Grain Polyphenols: a Review (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Luis F Guido; Moreira, MM
Preparation and Incorporation of Functional Ingredients in Edible Films and Coatings (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, A.M.; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of High Hydrostatic Pressure (HHP) Treatment on Edible Flowers' Properties (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, J; Ramalhosa, E; Saraiva, JA
Volatile Profiling of Kiwifruits (Actinidia deliciosa 'Hayward') Evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: Influence of Ripening, Training System and Storage (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luis Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M P L V O Ferreira; de Pinho, PG
Volatile profiling of kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’) evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: influence of ripening, training system and storage. (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luís Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M.P.L.V.O. Ferreira; Paula Guedes de Pinho

Ver todas (27)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-02 às 16:09:41 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico