Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effect of Solid-Fermented Brewer's Spent Grain on Growth, Metabolism, and Oxidative Status of European Seabass (Dicentrarchus labrax)

Publicações

Effect of Solid-Fermented Brewer's Spent Grain on Growth, Metabolism, and Oxidative Status of European Seabass (Dicentrarchus labrax)

Título
Effect of Solid-Fermented Brewer's Spent Grain on Growth, Metabolism, and Oxidative Status of European Seabass (Dicentrarchus labrax)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Estevao-Rodrigues, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moutinho, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Castro, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Belo, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Salgado, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliva-Teles, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peres, H
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: FishesImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 10
Página Final: 49
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-018-4EA
Abstract (EN): Replacing traditional agricultural ingredients with biotechnologically improved agro-industry by-products in fish diets promotes sustainable aquaculture, reduces production costs and carbon footprint, and promotes a circular economy. Brewer's spent grain (BSG) is one such by-product. Solid-state fermentation (SSF) of BSG with Aspergillus ibericus enhances its nutritional value and digestibility for European seabass. The present study further evaluates the potential of dietary inclusion of BSG-SSF on growth performance, feed utilization, plasma metabolite profile, intermediary metabolism, and oxidative status of European seabass juveniles compared to the unfermented product. A practical diet (45% protein; 18% lipids) was tested against diets incorporating 10% or 20% of BSG or BSG-SSF, replacing plant-protein feedstuffs. Triplicate groups of European seabass juveniles (49 g initial weight) were fed for 10 weeks. Unfermented BSG (10% and 20%) reduced growth and feed efficiency. In comparison, the 20% BSG-SSF diet promoted growth and feed efficiency similar to the control group, while the 10% BSG-SSF diet surpassed the control diet. Whole-body protein content was unaffected, but lipid and energy content decreased with increasing BSG levels, regardless of fermentation. Plasma glucose and phospholipid levels and hepatic activities of glucokinase and malic enzymes decreased with increasing BSG, irrespective of fermentation. BSG-SSF incorporation increased plasma triglyceride levels and decreased hepatic transaminase activities but did not affect hepatic key enzyme activity of beta-oxidation or lipogenesis. It also reduced antioxidant enzyme activity and lipid peroxidation. In conclusion, BSG negatively impacted growth performance, while BSG-SSF supported inclusion levels up to 20% without performance loss. Further, the 10% BSG -SSF diet outperformed the control diet.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Decoding the Transcriptome of Sharks, Rays, and Chimaeras: Insights into Their Physiology, Morphology, Evolution, and Biomedical Applications (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Seixas, MJ; Domingues, RR; Agostinho Antunes
Stock Structure of the Gulf Hake Urophycis cirrata (Teleostei: Phycidae) in South-Western Atlantic Using Otolith Shape and Elemental Analyses (2025)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santificetur, C; Rossi-Wongtschowski, CLDB; Ruperti, A; Agostinho Almeida; Pinto, E; Correia, AT
Solid-State Fermentation of Distiller's Dried Grains with Solubles Improves Digestibility for European Seabass (Dicentrarchus labrax) Juveniles (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Filipe, D; Dias, M; Magalhaes, R; Fernandes, H; Salgado, J; Belo, I; Oliva Teles, A; Peres, H
In Silico Chromosome Mapping of the Male-Specific/Linked Loci in the Jade Perch (Scortum barcoo) Suggests Chromosome 19 as the Putative Y Sex Chromosome (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Panthum, T; Wattanadilokchatkun, P; Jaisamut, K; Singchat, W; Ahmad, SF; Muangmai, N; Duengkae, P; Agostinho Antunes; Srikulnath, K
Identification of a Novel Nucleobase-Ascorbate Transporter Family Member in Fish and Amphibians (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, D; Machado, AM; Cardoso, T; Lopes Marques, M; Filipe F C Castro; Ruivo, R

Ver todas (9)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-14 às 11:56:34 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico