Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Changes in macrominerals, trace elements and pigments content during lettuce (Lactuca sativa L.) growth: Influence of soil composition

Publicações

Changes in macrominerals, trace elements and pigments content during lettuce (Lactuca sativa L.) growth: Influence of soil composition

Título
Changes in macrominerals, trace elements and pigments content during lettuce (Lactuca sativa L.) growth: Influence of soil composition
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Edgar Pinto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 152
Páginas: 603-611
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências Naturais > Ciências agrárias > Produtos agrícolas > Produtos alimentares
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-YXM
Abstract (EN): Changes in macrominerals, trace elements and photosynthetic pigments were monitored at 5 stages of lettuce growth. Plants were grown in three experimental agriculture greenhouse fields (A(1), A(2) and A(3)). Soil composition was also monitored to understand its influence on lettuce composition. In general, the content of macrominerals, trace elements, chlorophylls and carotenoids decreased during lettuce growth and consequently, high nutritional value was observed at younger stages. A(2) lettuces showed an increase of Fe, Al, Cr, V and Pb due to the different soil physicochemical parameters. Multiple linear regression analysis with stepwise variable selection, indicated that soil characteristics, namely, pH(Cacl(2)) for Fe and Cr, silt and fine-sand for Al and V, OM for Al and Pb, coarse-sand and CEC for Cr, had a key role determining element bioavailability and plant mineral content. Thus, lettuce nutritional value was strongly dependent of growth stage and soil characteristics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Comparison between the mineral profile and nitrate content of microgreens and mature lettuces (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Edgar Pinto; Agostinho A Almeida; Ana A Aguiar; Isabel M P L V O Ferreira

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-07 às 00:07:32 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias