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Determination of acrylamide in coffee and coffee products by GC-MS using an improved SPE clean-up

Título
Determination of acrylamide in coffee and coffee products by GC-MS using an improved SPE clean-up
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
Soares, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cunha, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 23 3
Páginas: 1276-1282
ISSN: 0265-203X
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-FPA
Resumo (PT): An improved gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) method to determine acrylamide (AA) in coffee and coffee products was developed. The method was based on two main purification steps: the first with ethanol and Carrez solutions in order to precipitate polysaccharides and proteins, respectively; and the second with a layered solid-phase extraction (SPE) column which proved to be efficient in the elimination of the main chromatographic interferences. The method is applicable to a wide range of coffee products. Twenty-six samples of different coffee products were analysed. The levels of AA were in the range 11.4-36.2 µg l-1 for 'espresso coffee' and 200.8-229.4 µg l-1 for coffee blends with cereals. The results indicate that the presence of cereals significantly increased the levels of AA. <br> <br> Keywords: Coffee; solid-phase extraction (SPE) clean-up; acrylamide; gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) <br> <a target="_blank" href="http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a759244509"> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): An improved gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) method to determine acrylamide (AA) in coffee and coffee products was developed. The method was based on two main purification steps: the first with ethanol and Carrez solutions in order to precipitate polysaccharides and proteins, respectively; and the second with a layered solid-phase extraction (SPE) column which proved to be efficient in the elimination of the main chromatographic interferences. The method is applicable to a wide range of coffee products. Twenty-six samples of different coffee products were analysed. The levels of AA were in the range 11.4-36.2 mu g l(-1) for 'espresso coffee' and 200.8-229.4 mu g l(-1) for coffee blends with cereals. The results indicate that the presence of cereals significantly increased the levels of AA.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
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