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Phenolics and antimicrobial activity of traditional stoned table olives ‘alcaparra’

Título
Phenolics and antimicrobial activity of traditional stoned table olives ‘alcaparra’
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C.F.R. Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ricardo Calhelha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rosa Seabra
(Autor)
FFUP
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Letícia Estevinho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 14 24
Páginas: 8533-8538
ISSN: 0968-0896
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Outras ciências médicas
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
Resumo (PT): In the present work, we report the determination of phenolic compounds in ‘alcaparra’ table olives by reversed-phase HPLC/DAD, and the evaluation of their extract in vitro activity against several microorganisms that may be causal agents of human intestinal and respiratory tract infections, namely Gram positive (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aureus), Gram negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Klebsiella pneumoniae) and fungi (Candida albicans and Cryptococcus neoformans). Three flavonoidic compounds were identified and quantified: luteolin 7-O-glucoside, apigenin 7-O-glucoside, and luteolin. At low concentrations (0.05 mg/mL) ‘alcaparra’ extract revealed significant inhibition of both Gram positive and Gram negative bacteria growth, with exception of P. aeruginosa. Nevertheless, no antifungal activity was observed at the tested concentrations. <br> <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TF8-4KW5W94-3&_user=2460038&_coverDate=12%2F15%2F2006&_rdoc=39&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235220%232006%23999859975%23636631%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5220&_sort=d&_docanchor=&_ct=61&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=02f2337f65a83f3efad714250fa9ebbb"> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): In the present work, we report the determination of phenolic compounds in ‘alcaparra’ table olives by reversed-phase HPLC/DAD, and the evaluation of their extract in vitro activity against several microorganisms that may be causal agents of human intestinal and respiratory tract infections, namely Gram positive (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aureus), Gram negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Klebsiella pneumoniae) and fungi (Candida albicans and Cryptococcus neoformans). Three flavonoidic compounds were identified and quantified: luteolin 7-O-glucoside, apigenin 7-O-glucoside, and luteolin. At low concentrations (0.05 mg/mL) ‘alcaparra’ extract revealed significant inhibition of both Gram positive and Gram negative bacteria growth, with exception of P. aeruginosa. Nevertheless, no antifungal activity was observed at the tested concentrations. <br> <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TF8-4KW5W94-3&_user=2460038&_coverDate=12%2F15%2F2006&_rdoc=39&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235220%232006%23999859975%23636631%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5220&_sort=d&_docanchor=&_ct=61&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=02f2337f65a83f3efad714250fa9ebbb"> Full text </a> <br> <br>
Idioma: Português
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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