Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effects induced by the nodulation with Bradyrhizobium japonicum on Glycine max (soybean) metabolism and antioxidant potential

Publicações

Effects induced by the nodulation with Bradyrhizobium japonicum on Glycine max (soybean) metabolism and antioxidant potential

Título
Effects induced by the nodulation with Bradyrhizobium japonicum on Glycine max (soybean) metabolism and antioxidant potential
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Carla Couto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis R Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Encarna Velazquez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alvaro Peix
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 127 4
Páginas: 1487-1495
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde > Ciências farmacológicas > Farmacognosia
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-NR3
Resumo (PT): This study was conducted in order to assess the effect of the inoculation of Glycine max (soybean) with Bradyrhizobium japonicum on the metabolite profile and antioxidant potential of its aerial parts. Extracts containing phenolic compounds and organic acids were analysed by HPLC–DAD and HPLC–UV, respectively. Volatiles profile was determined by HS-SPME/GC–IT-MS. The antioxidant activity of acidic and methanolic extracts was assessed against DPPH. Nodulation caused by B. japonicum led to an increase in the contents of phenolic compounds and organic acids. The same was observed for volatile compounds, with compounds like linalyl acetate, menthyl acetate and α-farnesene being detected only in inoculated plants. The phenolic extracts showed stronger antioxidant capacity than the organic acid extracts. In addition, extracts from plants nodulated with B. japonicum exhibited significantly higher antioxidant activity than control samples. These findings suggest that the inoculation with nodulating B. japonicum strains may be employed to manipulate the content of interesting metabolites in G. max aerial parts. <br> <br> Keywords: Glycine max; Bradyrhizobium japonicum; Volatile compounds; Organic acids; Phenolic compounds; Antioxidant capacity <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-523V3K6-3&_user=2460038&_coverDate=08%2F15%2F2011&_rdoc=11&_fmt=high&_orig=browse&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_srch=doc-info(%23toc%235037%232011%23998729995%233044776%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=75&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=e0f92208bccef1d459af8d165974f547&searchtype=a "> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): This study was conducted in order to assess the effect of the inoculation of Glycine max (soybean) with Bradyrhizobium japonicum on the metabolite profile and antioxidant potential of its aerial parts. Extracts containing phenolic compounds and organic acids were analysed by HPLC-DAD and HPLC-UV, respectively. Volatiles profile was determined by HS-SPME/GC-IT-MS. The antioxidant activity of acidic and methanolic extracts was assessed against DPPH. Nodulation caused by B. japonicum led to an increase in the contents of phenolic compounds and organic acids. The same was observed for volatile compounds, with compounds like linalyl acetate, menthyl acetate and alpha-farnesene being detected only in inoculated plants. The phenolic extracts showed stronger antioxidant capacity than the organic acid extracts. In addition, extracts from plants nodulated with B. japonicum exhibited significantly higher antioxidant activity than control samples. These findings suggest that the inoculation with nodulating B. japonicum strains may be employed to manipulate the content of interesting metabolites in G. max aerial parts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Inhibitory effect of Lavandula viridis on Fe2+-induced lipid peroxidation, antioxidant and anti-cholinesterase properties (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia Costa; Sandra Goncalves; Paula B Andrade; Patricia Valentao; Anabela Romano
In vitro studies to assess the antidiabetic, anti-cholinesterase and antioxidant potential of Spergularia rubra (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Juliana Vinholes; Clara Grosso; Paula B Andrade; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; de Pinho, PG; Federico Ferreres
Green tea: A promising anticancer agent for renal cell carcinoma (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marcia Carvalho; Carmen Jeronimo; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
First Report on Cydonia oblonga Miller Anticancer Potential: Differential Anti proliferative Effect against Human Kidney and Colon Cancer Cells (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marcia Carvalho; Branca M Silva; Renata Silva; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Maria L Bastos
Dracaena draco L. fruit: Phytochemical and antioxidant activity assessment (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Branca M Silva; Rui P Santos; Lidia S Mendes; de Pinho, PG; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Jose A Pereira; Marcia Carvalho

Ver todas (8)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (354)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-23 às 13:22:37 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias