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Publicações

Relevant principal component analysis applied to the characterisation of Portuguese heather honey

Título
Relevant principal component analysis applied to the characterisation of Portuguese heather honey
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Rui C Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor V Lopes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao C M F Carvalho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Isabel
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria T Amaral
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria T Batista
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Branca M Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 22 17
Páginas: 1560-1582
ISSN: 1478-6419
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-478
Resumo (PT): The main purpose of this study was the characterisation of 'Serra da Lous' heather honey by using novel statistical methodology, relevant principal component analysis, in order to assess the correlations between production year, locality and composition. Herein, we also report its chemical composition in terms of sugars, glycerol and ethanol, and physicochemical parameters. Sugars profiles from 'Serra da Lous' heather and 'Terra Quente de Trs-os-Montes' lavender honeys were compared and allowed the discrimination: 'Serra da Lous' honeys do not contain sucrose, generally exhibit lower contents of turanose, trehalose and maltose and higher contents of fructose and glucose. Different localities from 'Serra da Lous' provided groups of samples with high and low glycerol contents. Glycerol and ethanol contents were revealed to be independent of the sugars profiles. These data and statistical models can be very useful in the comparison and detection of adulterations during the quality control analysis of 'Serra da Lous' honey. <br> <br> Keywords: 'Serra da Lous' heather honey; relevant principal component analysis; sugars profile; glycerol content; ethanol content <br> <a target="_blank" href="http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a905739468"> Texto integral</a> <br> <br>
Abstract (EN): The main purpose of this study was the characterisation of 'Serra da Lousa' heather honey by using novel statistical methodology, relevant principal component analysis, in order to assess the correlations between production year, locality and composition. Herein, we also report its chemical composition in terms of sugars, glycerol and ethanol, and physicochemical parameters. Sugars profiles from 'Serra da Lousa' heather and 'Terra Quente de Tras-os-Montes' lavender honeys were compared and allowed the discrimination: 'Serra da Lousa' honeys do not contain sucrose, generally exhibit lower contents of turanose, trehalose and maltose and higher contents of fructose and glucose. Different localities from 'Serra da Lousa' provided groups of samples with high and low glycerol contents. Glycerol and ethanol contents were revealed to be independent of the sugars profiles. These data and statistical models can be very useful in the comparison and detection of adulterations during the quality control analysis of 'Serra da Lousa' honey.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 23
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