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Prebiotic potential of a coffee silverskin extract obtained by ultrasound-assisted extraction on Lacticaseibacillus paracasei subsp. paracasei

Título
Prebiotic potential of a coffee silverskin extract obtained by ultrasound-assisted extraction on Lacticaseibacillus paracasei subsp. paracasei
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Machado, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Galrinho, MF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Passos, CP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santo, LE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Chis, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ranga, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Palmeira, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Coimbra, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, MBPP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helena Sousa
(Autor)
FFUP
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Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 120
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-016-S91
Abstract (EN): Prebiotic demand is increasing due to growing concerns about human gut health and well-being. Recently, agrifood by-products have been explored as a potential source of prebiotic ingredients. This study analysed the chemical composition of a freeze-dried coffee silverskin extract (FSE) and evaluated its impact on Lacticaseibacillus paracasei subsp. paracasei BAA-52 ATCC growth. The FSE was obtained by multi-frequency multimode modulation ultrasonic vibration. Soluble dietary fiber accounted for 15.2 % of the extract, being mainly composed of uronic acids (58 mol%) and glucose (13.4 mol%). HPLC-DAD-MS-ESI+ and HPLD-DAD analyses revealed a phenolic-rich composition (mainly caffeoylquinic acids), as well as the presence of caffeine, and 5hydroxymethylfurfural. The probiotic was incubated in De Man, Rogosa, and Sharpe broth supplemented with different concentrations of the FSE (1-4 %, w/v). The 2 % and 4 % (w/v) concentrations significantly enhanced L. paracasei subs. paracasei growth and decreased the pH of the medium, indicating its potential as a prebiotic ingredient.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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