Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Biopharmaceutical applications of Opuntia ficus-indica: bibliometric map, bioactivities and extraction techniques

Publicações

Biopharmaceutical applications of Opuntia ficus-indica: bibliometric map, bioactivities and extraction techniques

Título
Biopharmaceutical applications of Opuntia ficus-indica: bibliometric map, bioactivities and extraction techniques
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Guedes, BN
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fathi, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santini, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, MBPP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Souto, EB
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 249
Páginas: 2457-2469
ISSN: 1438-2377
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-PPZ
Abstract (EN): Opuntia ficus-indica (OFI), widely recognized as prickly pear, is a native species from Mexico, being also widely distributed in many other geographical regions worldwide. OFI is a plant with numerous beneficial properties, provide that it is a source of dietary fibres, vitamins and many other bioactive compounds with anti-inflammatory, hypoglycemic and antimicrobial properties. Various parts of this plant including the fruit pulp and peel, cladode, and seeds are scientifically proven to have therapeutic potentials and are safe for human use. The bibliometric map of the works published since 2020 dealing with all aspects of OFI in the field of pharmacology, toxicology and pharmaceutics was generated, depicting the network of publications covering its ethnopharmacology, pharmacological properties, besides the extensive chemical characterization of the extracts, human and non-human uses, in vitro and in vivo studies, besides in silico tools. In this work, we review the scientific literature on the qualitative nutritional composition and bioactive compounds of prickly pear and its constituents, as well as its main biological activities and applications, also summarizing examples of extraction techniques commonly applied to different parts of the plant.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

On the fractional-order modeling of wine (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
António Mendes Lopes; Machado, JAT; Ramalho, E
Olive oil characteristics of eleven cultivars produced in a high-density grove in Valladolid province (Spain) (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, N; Susana Casal; Pinho, T; Cruz, R; Baptista, P; Martin, H; Asensio S Manzanera, MC; Peres, AM; Pereira, JA
Inoculation of <i>cv.</i> Arbequina olives with fungi isolated from leaves and its effect on the extracted oils' stability and health-related composition (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Baptista, P; Susana Casal; Rodrigues, N; Cruz, R; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM
Impact of storage conditions on the oxidative stability of beer (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, IM; Carvalho, DO; Luis F Guido
Impact of incorporating olive leaves during the industrial extraction of <i>cv</i>. Arbequina oils on the physicochemical-sensory quality and health claim fulfillment (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Susana Casal; Rodrigues, N; Cruz, R; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM

Ver todas (10)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-18 às 03:27:45 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico