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Publicações

Edible Insects as a Novel Source of Bioactive Peptides: A Systematic Review

Título
Edible Insects as a Novel Source of Bioactive Peptides: A Systematic Review
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Teixeira, CSS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Villa, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Costa
(Autor)
FFUP
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Ferreira, Isabel
(Autor)
FFUP
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Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: FoodsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 12
Página Final: 2026
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-G7J
Abstract (EN): The production of food and feed to meet the needs of the growing world's population will soon become a serious challenge. In search for sustainable solutions, entomophagy is being proposed as an alternative source of proteins, with economic and environmental advantages when compared to meat. Edible insects are not only a valuable source of important nutrients, but their gastrointestinal digestion also originates small peptides with important bioactive properties. The present work intends to provide an exhaustive systematic review on research articles reporting bioactive peptides identified from edible insects, as demonstrated by in silico, in vitro, and/or in vivo assays. A total of 36 studies were identified following the PRISMA methodology, gathering 211 potentially bioactive peptides with antioxidant, antihypertensive, antidiabetic, antiobesity, anti-inflammatory, hypocholesterolemia, antimicrobial, anti-severe acute respiratory syndrome coronavirus type 2 (SARS-CoV-2), antithrombotic, and immunomodulatory properties, originated from the hydrolysates of 12 different insect species. From these candidates, the bioactive properties of 62 peptides were characterized in vitro and 3 peptides were validated in vivo. Data establishing the scientific basis of the health benefits associated with the consumption of edible insects can be a valuable contribution to overcoming the cultural issues that hinder the introduction of insects in the Western diet.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 24
Documentos
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