Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Seasonal Variation in Nutritional and Chemical Profiles of Wild Opuntia ficus-indica Fruits

Publicações

Seasonal Variation in Nutritional and Chemical Profiles of Wild Opuntia ficus-indica Fruits

Título
Seasonal Variation in Nutritional and Chemical Profiles of Wild Opuntia ficus-indica Fruits
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Jorge, AOS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, ASG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, DM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: PlantsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 14
Página Final: 409
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-017-YF0
Abstract (EN): <jats:p>Opuntia, a cactus known for its edible fruit, produces both summer and winter fruit with distinct nutritional profiles. This study, using samples from the same plant in Northeast Portugal, revealed that winter seeds contain 2.4 times more fructose and 1.8 times more total sugars than summer seeds. Winter samples also showed a 2.3-fold increase in ¿-tocopherol content (11.69 mg/kg vs. 5.17 mg/kg in summer) and higher moisture (seed moisture: 54.96% vs. 49.52%). The peel consistently displayed the highest antioxidant activity, with summer samples generally having stronger antioxidant status. Interestingly, no statistical significance was found for the antioxidant activity or bioactive in the seed, both remaining constant between seasons. The fatty acid composition remained largely consistent, with linoleic acid as the dominant component (57¿59%), though winter oil showed slightly higher saturation. Nutritional content was higher in winter samples, while bioactive constituents were more abundant in summer, and fatty acid composition remained stable across both seasons. These results emphasize the impact of seasonality on the nutritional and bioactive properties of Opuntia fruits.</jats:p>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Rosemary (<i>Rosmarinus officinalis</i>L., syn<i>Salvia rosmarinus</i>Spenn.) and Its Topical Applications: A Review (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
de Macedo, LM; Dos Santos, ÉM; Militão, L; Tundisi, LL; Ataide, JA; Souto, EB; Mazzola, PG
Impacts of Microcystins on Morphological and Physiological Parameters of Agricultural Plants: A Review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Alexandre Campos; Redouane, E; Freitas, M; Amaral, S; Azevedo, T; Loss, L; Mathe, C; Mohamed, ZA; Oudra, B; Vitor Vasconcelos
Adapting to Climate Change with Opuntia (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jorge, AOS; Costa, ASG; Beatriz B P P Oliveira
Young Tomato Plants Respond Differently under Single or Combined Mild Nitrogen and Water Deficit: An Insight into Morphophysiological Responses and Primary Metabolism (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Machado, J; Vasconcelos, MW; Soares, C; Fernanda Fidalgo; Heuvelink, E; Carvalho, SMP
Updated Organic Composition and Potential Therapeutic Properties of Different Varieties of Olive Leaves from Olea europaea (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, DM; de Oliveira, NM; Cheu, MH; Meireles, D; Lopes, L; Beatriz B P P Oliveira; Machado, J

Ver todas (29)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-27 às 00:48:13 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico