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Publicações

Cork powder: Benefits and limitations as a sustainable cosmetic ingredient

Título
Cork powder: Benefits and limitations as a sustainable cosmetic ingredient
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Mota, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Torres, A
(Autor)
Outra
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Silva, A
(Autor)
Outra
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Silva, JRE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helena Sousa
(Autor)
FFUP
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Cruz, MT
(Autor)
Outra
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de Almeida, IM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Powder TechnologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 449
ISSN: 0032-5910
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-017-AC7
Abstract (EN): To compensate for the massive environmental footprint of the cosmetic industry, this sector aims at a circular production/consumption system while intersecting the consumers' concerns about the exacerbated exploitation of natural resources. The high amount of agro-industrial waste generated by cork industries is of great interest due to the sustainable and regenerative capabilities of Quercus suber bark. This work aimed to explore the properties of cork powder, a by-product from cork processing, as a putative cosmetic ingredient. This powder was studied regarding the flowability and compressibility envisioning its use in solid water-free formulations, as well as the potential use as a functional ingredient in skin care and sun care formulations. Cork powder revealed a high compressibility and cake strength, which favors the formulation of water-free pressed powders. Poor flowability (Hausner ratio of 1.38 +/- 0.01) should be, however, considered in the formulation design. The powder also revealed high oil absorption ability (203.6 +/- 1.4 g/100 g) and sun protection factor (SPF) boosting effect, increasing SPF twofold when compared to a standard formulation. Ultimately, the safety profile of the cork powder was confirmed in cells representative of the human epidermis up to 50 mg/mL. Limitations of this product are associated with being a natural product, namely a high microbiological burden. This issue, along with stability and reproducibility should be addressed before considering industrial application. Cork powder showed a multifunctional profile, supporting its use as a sustainable stiffening ingredient agent of solid/waterfree decorative cosmetics, or as a mattifying and photoprotective agent.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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