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From waste to bioactive compounds: A response surface methodology approach to extract antioxidants from Pistacia vera shells for postprandial hyperglycaemia management

Título
From waste to bioactive compounds: A response surface methodology approach to extract antioxidants from Pistacia vera shells for postprandial hyperglycaemia management
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Maccarronello, AE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cardullo, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Di Francesco, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Muccilli, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 443
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Z-XD7
Abstract (EN): Pistacia vera shells, an abundant agricultural by-product, are a rich source of undiscovered bioactive compounds. This study employed a response surface methodology (RSM) approach to optimize the microwave-assisted extraction of antioxidants. The highest total phenolic content, and antioxidant activity were achieved under the optimized extraction conditions (20 % ethanol, 1000 W, 135 s, and solvent-to-solid ratio of 27 mL/g). The resulting extract (OPVS-E) included gallic acid derivatives, hydrolysable tannins, flavonoids, fatty acids, and anacardic acids. Remarkably, OPVS-E displayed potent inhibitory activity against alpha-amylase (IC50 = 2.05 mu g/mL) and alpha-glucosidase (IC50 = 41.07 mu g/mL), by far more powerful than the anti-diabetic drug acarbose, OPVS-E exhibited a strong antiradical capacity against reactive oxygen species (ROS) without causing toxicity in intestinal cells (HT29-MTX and Caco-2). These findings introduce OPVS-E as a potential novel dual-action nutraceutical ingredient, able to mitigate postprandial hyperglycemia and counteract the ROS overproduction occurring in type 2 diabetes mellitus.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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