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Modeling thermodynamic properties of aqueous single-solute and multi-solute sugar solutions with PC-SAFT

Título
Modeling thermodynamic properties of aqueous single-solute and multi-solute sugar solutions with PC-SAFT
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Christoph Held
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Aristídes P. Carneiro
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oscar Rodríguez
(Autor)
FEUP
Gabriele Sadowski
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: AICHE JournalImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 59 12
Páginas: 4794-4805
ISSN: 0001-1541
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-GV8
Abstract (EN): The Perturbed-Chain Statistical Association Fluid Theory is applied to simultaneously describe various thermodynamic properties (solution density, osmotic coefficient, solubility) of aqueous solutions containing a monosaccharide or a disaccharide. The 13 sugars considered within this work are: glucose, fructose, fucose, xylose, maltose, mannitol, mannose, sorbitol, xylitol, galactose, lactose, trehalose, and sucrose. Four adjustable parameters (three pure-sugar parameters and a k(ij) between sugar and water that was allowed to depend linearly on temperature) were obtained from solution densities and osmotic coefficients of binary sugar/water solutions at 298.15 K available in literature. Using these parameters, the sugar solubility in water and in ethanol could be predicted satisfactorily. Further, osmotic coefficients and solubility in aqueous solutions containing two solutes (sugar/sugar, sugar/salt) were predicted (no additional k(ij) parameters between the two solutes) reasonably. The model was also applied to predict the solubility of a sugar in a solvent mixture (e.g., water/ethanol) without additional fitting parameters. (c) 2013 American Institute of Chemical Engineers AIChE J, 59: 4794-4805, 2013
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aic.14212/abstrac
Nº de páginas: 12
Documentos
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