Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The effects of pressure-based processing technologies on protein oxidation

Publicações

The effects of pressure-based processing technologies on protein oxidation

Título
The effects of pressure-based processing technologies on protein oxidation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Ganjeh, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinto, CA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Saraiva, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food BioscienceImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 59
ISSN: 2212-4292
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-8XP
Abstract (EN): Proteins are essential biomolecules that play a vital role in a wide range of biological processes. However, they can be affected by oxidative reactions, which can lead to protein oxidation, compromising their structural integrity and nutritional and functional properties. Therefore, it is necessary to explore innovative preservation technologies to mitigate protein oxidation and prolong the shelf life of protein-based products. Currently, pressure-based preservation technologies such as high pressure processing (HPP), ultra high pressure homogenization (UHPH) and high pressure microfluidization (HPM) have been extensively studied to extend the shelf life of foods. These techniques have demonstrated their ability to inactivate microorganisms and enzymes, thereby preserving food and biological materials. However, they can cause a loss of quality in the food matrix, particularly through protein oxidation. Several studies have investigated the effect of HPP, UHPH and HPM on protein oxidation in various systems, including model proteins, meat, seafood, dairy and related products. The results indicate that protein oxidation is caused by free radicals, which may originate from a lipid or protein molecule in foods processed by these techniques. Once a free radical is formed, it initiates the oxidation of other proteins and lipids present in the system. Although significant progress has been made in comprehending the impact of these techniques on protein oxidation, there are still some knowledge gaps that need to be addressed. Therefore, this review paper aims to provide a summary of the current understanding of the impact of HPP, UHPH and HPM on protein oxidation.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Recent advances in nano-reinforced food packaging based on biodegradable polymers using layer-by-layer assembly: A review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Saraiva, JA; Pinto, CA; Susana Casal; Gonçalves, I
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA
Emergent technologies to improve protein extraction from fish and seafood by-products: An overview (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Saraiva, JA; Pinto, CA; Susana Casal; Silva, AMS

Da mesma revista

Reuse of fruits and vegetables biowaste for sustainable development of natural ingredients (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, TCG; Caleja, C; Beatriz B P P Oliveira; Pereira, E; Barros, L
Quality evolution of raw meat under hyperbaric storage - Fatty acids, volatile organic compounds and lipid oxidation profiles (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, MD; Matos, G; Susana Casal; Delgadillo, I; Saraiva, JA
Minerals and vitamin B-9 in dried plants vs. infusions: Assessing absorption dynamics of minerals by membrane dialysis tandem in vitro digestion (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dias, MI; Morales, P; Barreira, JCM; Oliveira, MBPP; Sánchez Mata, MC; Ferreira, ICFR
Mayonnaise produced by ultrasound-assisted emulsification using plant-based and "clean label" ingredients (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pereira, RC; Bourbon, AI; Azevedo, AG; Figueira, D; Castelo Branco, D; Rocha, C; Lima, RC; Cunha, LM; Pastrana, LM; Cerqueira, MA

Ver todas (15)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-07 às 23:21:25 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias