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Xylitol: Development Study of a Liquid Sweetener Derived from Hemicellulose of Tomato Agricultural Wastes

Título
Xylitol: Development Study of a Liquid Sweetener Derived from Hemicellulose of Tomato Agricultural Wastes
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Carvalho, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Duarte, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pedreiras, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Posada, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brito, MSCA
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 8 2
Páginas: 158-174
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-B7G
Abstract (EN): The main purpose of this project was the eco-valorisation of the tomato plant residues. The chemical product design method was used to select the best idea based on 4 steps: needs, ideas, selection, and manufacturing. Liquid xylitol is here proposed for the valorisation of tomato plant residues, which is an alternative sweetener with a lower glycemic index that can be produced from the hemicellulose found in leaves and stems. Its production would require an alkaline extraction with sodium hydroxide, enzymatic hydrolyses using endo-1,4-ß-xylanase, and yeast fermentation with Candida tropicalis. Liquid sweetener with 72% xylitol and other components (D-glucose, D-mannose, D-galactose, L-arabinose, and lignin), commercialised as NITS-Natural Incredible Tomato Sweetener, could be sold for 2.25 ¤·L-1 for companies and the same price per bottle of 500 mL for individual consumption. © 2022, Universidade do Porto - Faculdade de Engenharia. All rights reserved.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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