Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > INFLUENCE OF LOCUST BEAN GUM ON THE RHEOLOGICAL PROPERTIES OF KAPPA-CARRAGEENAN SYSTEMS IN THE VICINITY OF THE GEL POINT

Publicações

INFLUENCE OF LOCUST BEAN GUM ON THE RHEOLOGICAL PROPERTIES OF KAPPA-CARRAGEENAN SYSTEMS IN THE VICINITY OF THE GEL POINT

Título
INFLUENCE OF LOCUST BEAN GUM ON THE RHEOLOGICAL PROPERTIES OF KAPPA-CARRAGEENAN SYSTEMS IN THE VICINITY OF THE GEL POINT
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1993
Autores
FERNANDES, PB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
DOUBLIER, JL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 22
Páginas: 99-106
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-NGY
Resumo (PT): Viscosity and oscillatory shear measurements have been performed on kappa-carrageenan alone and on kappa-carrageenan/galactomannan (guar gum or locust bean gum) blends in the vicinity of the sol gel transition. From these measurements, a phase diagram showing the boundary limits for kappa-carra-geenan/locust bean gum and kappa-carrageenan/guar gum was established. The viscoelastic behaviour at the transition showed that this process was sharp for the kappa-carrageenan/locust bean gum blend, while for the kappa-carrageenan/guar gum blend, it was more progressive. The kappa-carrageenan content at which the transition took place was esti-mated and was found to be constant, whatever the total polymer concentration of the mixture studied. This phase transition results in a system whose rheological properties are far removed from those of the original biopolymers. However, it is shown that kappa-carrageenan is primarily responsible for gel network formation.
Abstract (EN): Viscosity and oscillatory shear measurements have been performed on kappa-carrageenan alone and on kappa-carrageenan/galactomannan (guar gum or locust bean gum) blends in the vicinity of the sol-gel transition. From these measurements, a phase diagram showing the boundary limits for kappa-carrageenan/locust bean gum and kappa-carrageenan/guar gum was established. The viscoelastic behaviour at the transition showed that this process was sharp for the kappa-carrageenan/locust bean gum blend, while for the kappa-carrageenan/guar gum blend, it was more progressive. The kappa-carrageenan content at which the transition took place was estimated and was found to be constant, whatever the total polymer concentration of the mixture studied. This phase transition results in a system whose theological properties are far removed from those of the original biopolymers. However, it is shown that kappa-carrageenan is primarily responsible for gel network formation.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

RHEOLOGICAL DESCRIPTION AT THE MINIMUM GELLING CONDITIONS OF KAPPA-CARRAGEENAN LOCUST BEAN GUM SYSTEMS (1994)
Artigo em Revista Científica Internacional
FERNANDES, PB; Maria do Pilar Gonçalves; DOUBLIER, JL
RHEOLOGICAL BEHAVIOR OF KAPPA-CARRAGEENAN GALACTOMANNAN MIXTURES AT A VERY-LOW LEVEL OF KAPPA-CARRAGEENAN (1994)
Artigo em Revista Científica Internacional
FERNANDES, PB; Maria do Pilar Gonçalves; DOUBLIER, JL
Phase diagrams in kappa-carrageenan/locust bean gum systems (1991)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, PB; Maria do Pilar Gonçalves; Doublier, JL
EFFECT OF GALACTOMANNAN ADDITION ON THE THERMAL-BEHAVIOR OF KAPPA-CARRAGEENAN GELS (1992)
Artigo em Revista Científica Internacional
FERNANDES, PB; Maria do Pilar Gonçalves; DOUBLIER, JL
A RHEOLOGICAL CHARACTERIZATION OF KAPPA-CARRAGEENAN GALACTOMANNAN MIXED GELS - A COMPARISON OF LOCUST BEAN GUM SAMPLES (1991)
Artigo em Revista Científica Internacional
FERNANDES, PB; Maria do Pilar Gonçalves; DOUBLIER, JL

Ver todas (6)

Da mesma revista

Marine polymeric microneedles for transdermal drug delivery (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moniz, T; Lima, SAC; Salette Reis
Chitosan: An option for development of essential oil delivery systems for oral cavity care? (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andre Sao Pedro; Elaine Cabral Albuquerque; Domingos Ferreira; Bruno Sarmento
7 Preparation and characterization of polysaccharides/PVA blend nanofibrous membranes by electrospinning method (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla Santos; Carla J Silva; Zsofia Buettel; Rodrigo Guimaraes; Sara B Pereira; Paula Tamagnini; Andrea Zille
3D-printed chitosan-starch mesh filled with minocycline-alginate hydrogel for dual anti-Staphylococcus aureus and osteogenic effects (2025)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sara Cardoso; Victor Martin; Joana Cabrita Pereira; Ana Beatriz David; Rita Araújo; Lídia Gonçalves; Mariana Landin; Pedro Gomes; Ferraz, MP; Isabel A.C. Ribeiro; Ana Bettencourt
Water sorption and plasticization of an amorphous galacto-oligosaccharide mixture (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Duarte P M Torres; Margarida Bastos; Maria Pilar Goncalves; Jose A Teixeira; Ligia R Rodrigues

Ver todas (86)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-19 às 10:03:55 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico