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Consumer perception of risk towards new sustainable non-thermal food processing technologies: A cross-cultural study between Portugal, Germany, and the UK

Título
Consumer perception of risk towards new sustainable non-thermal food processing technologies: A cross-cultural study between Portugal, Germany, and the UK
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Silva, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ribeiro, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Aganovic, K
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lima, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Methven, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cunha, LM
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 96
ISSN: 1466-8564
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-011-3FC
Abstract (EN): Consumers are interested in sustainable and safe food with positive sensory attributes, either minimally processed or incorporating sustainable processes. However, the introduction of new food technologies may generate concern among consumers. This study aims to identify ways to decrease consumers' risk perception of new technologies: High pressure, Non-thermal Plasma, Pulsed Electric Field, and Ultrasound. This cross-cultural study was conducted in three contrasting countries: Portugal, Germany, and the United Kingdom, recruiting over 400 consumers per country. The survey presented twelve constructs based on the Ecological Framework, which was used to predict perceived risk. Factors affecting such perception varied both for technologies and countries, as shown by a multiple regression model. Food technology neophobia, perceived relative severity, and trust were common factors across all countries. This study demonstrates that developing and producing new products using non-thermal technologies should consider the country's consumers' risk perception factors.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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