Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Cooking guidelines for planetary health: A gap between nutrition and sustainability

Publicações

Cooking guidelines for planetary health: A gap between nutrition and sustainability

Título
Cooking guidelines for planetary health: A gap between nutrition and sustainability
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Domene, SMA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Slater, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mescoloto, SB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Neves-Gonçalves, TD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, AR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pignotti, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Kubota, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Steluti, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 35
ISSN: 1878-450X
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-279
Abstract (EN): Objective: Scientific research evidences that culinary processes for meal planning and preparation can significantly impact quality of the diet, even when eating patterns are based on healthy foods; and can simultaneously have significant impact on the environment. However, this information is dispersed and, in some cases, difficult to apply in real kitchen scenarios. This article aims to summarize and discuss this evidence and provide guidelines to promote healthy and sustainable cooking. Design: Narrative review. Setting: International scientific literature. Participants: 120 articles. Results: The evidence collected allows us to propose four guidelines: i) The effects of excessive heating and toxin production indicates the benefits of using moist heat cooking techniques; ii) the amount and type of fat used for the preparation can substantially alter the quality of the food matrix. iii) food preparation should take into account the risks and benefits associated with the use of condiments such as salt and spices, and iv) the adoption of sustainable protocols with regard to the management of waste produced and the optimization of the energy spent in transportation, cooking, and preserving is imperative. Conclusion: Data on the environment and climate changes show that we are reaching the tipping point for the recovery of planetary health. Meal production can contribute to mitigating the effects of climate change through sustainable practices. This article contributes to the creation of guidelines for the use of healthy and sustainable culinary techniques, a research gap among the measures for an integral approach to the role that diet plays in planetary health.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Nutritional content of the street food purchased in Chisinau, Moldova: Opportunity for policy action (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sousa, S; Albuquerque, G; Gelormini, M; Casal, S; Pinho, Olívia; Damasceno, A; Moreira, Pedro; Breda, João; Lunet, N; Padrão, Patrícia
Intermediate meals and the place of consumption-Which relationship? (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lima, J; Rodrigues, M; Eulalio, M; Rocha, Ada
Exploring the marination of colonial cheese into wine and vinegar through ripening: Physicochemical characteristics, sensorial attributes and emotions evoked (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Azevedo, GD; Oliveira, WD; Ströher, JA; Beatriz B P P Oliveira; Richards, NSPD; Sant'Anna, V
Dimensions for the valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) gonads production through the eyes of experienced chefs (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Baia, LF; Moura, AP; Rocha, C; Valente, LMP; Cunha, LM

Ver todas (7)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-15 às 04:21:07 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico