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Publicações

Effect of flavonoids in preclinical models of experimental obesity

Título
Effect of flavonoids in preclinical models of experimental obesity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Cercato, LM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, JP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Souza, MTS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Andrade, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martel, F
(Autor)
FMUP
Camargo, EA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: PharmaNutritionImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 16
ISSN: 2213-4344
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-KWW
Resumo (PT):
Abstract (EN): Background: Obesity is a disease characterized by excessive accumulation of body fat, weight gain, increased glycemia and lipid profile. These alterations produce deleterious health effects through time. Faced with the growing search for coadjuvant options for obesity and its associated comorbidities, bioactive compounds such as flavonoids are an interesting alternative, since the beneficial effects of flavonoids on lipid levels, energy metabolism, and weight status have already been reported in the literature. This study was carried out to review the effect of some flavonoids tested in preclinical models of obesity. Methods: We conducted a database search including MEDLINE (via PubMed), SCOPUS, EMBASE, LILACS and SCIELO and selected articles published until August 2020, using keywords related to flavonoids, obesity and animal experimentation and their MeSH variations. Results: Forty-seven studies were selected. We noted that oral supplementation in the diet of flavonoids for a few weeks was able to reduce body weight, blood glucose, glucose tolerance, resistance to insulin, and fat and lipid profiles. These beneficial effects were related to antioxidant and anti-inflammatory actions by modulating different pathways, such as PPAR gamma, JNK and AMPK. Conclusion: These findings strongly indicate the flavonoids quercetin, genistein, naringenin, apigenin, epigallocatechin gallate and cyanidin 3-glucoside have potential in complementary therapy against obesity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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