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Evaluating the Probiotic Potential of Lactic Acid Bacteria Implicated in Natural Fermentation of Table Olives, cv. Cobrancosa

Título
Evaluating the Probiotic Potential of Lactic Acid Bacteria Implicated in Natural Fermentation of Table Olives, cv. Cobrancosa
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
J. Coimbra-Gomes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
P. J. M. Reis
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tavares, T.
(Autor)
FEUP
M. A. Faria
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
A. C. Macedo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: MoleculesImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 93
Página Final: 3285
ISSN: 1420-3049
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-BJM
Resumo (PT):
Abstract (EN): The probiotic features of Lactiplantibacillus (L.) pentosus and L. paraplantarum strains, endogenous in Cobrancosa table olives from northeast Portugal, were assessed in terms of functional properties and health benefits. Fourteen lactic acid bacteria strains were compared with Lacticaseibacillus casei from a commercial brand of probiotic yoghurt and L. pentosus B281 from Greek probiotic table olives, in attempts to select strains with higher probiotic performances than those references. For functional properties, the i53 and i106 strains, respectively, exhibited: 22.2 +/- 2.2% and 23.0 +/- 2.2% for Caco-2 cell adhesion capacity; 21.6 +/- 7.8% and 21.5 +/- 1.4% for hydrophobicity; 93.0 +/- 3.0% and 88.5 +/- 4.5% for autoaggregation ability by 24 h of incubation; and ability to co-aggregate with selected pathogens-from 29 to 40% to Gram+ (e.g., Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Enterococcus faecalis ATCC 29212); and from 16 to 44% for Gram- (e.g., Escherichia coli ATCC 25922 and Salmonella enteritidis ATCC 25928). The strains proved to be resistant (i.e., halo zone <= 14 mm) to some antibiotics (e.g., vancomycin, ofloxacin, and streptomycin), but susceptible (i.e., halo zone >= 20 mm) to others (e.g., ampicillin and cephalothin). The strains exhibited health-beneficial enzymatic activity (such as acid phosphatase and naphthol-AS-BI-phosphohydrolase), but not health-harmful enzymatic activity (such as beta-glucuronidase and N-acetyl-beta-glucosaminidase). Additionally, the antioxidant activity and cholesterol assimilation features, respectively, of the strains were 19.6 +/- 2.8% and 77.5 +/- 0.5% for i53, and 19.6 +/- 1.8% and 72.2 +/- 0.9% for i106. This study indicated that the addition of L. pentosus strains i53 and/or i106 to Cobrancosa table olives is likely to enhance the added value of the final product, in view of the associated potential benefits upon human health.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 20
Documentos
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