Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effect of the inducers veratryl alcohol, xylidine, and ligninosulphonates on activity and thermal stability and inactivation kinetics of laccase from Trametes versicolor

Publicações

Effect of the inducers veratryl alcohol, xylidine, and ligninosulphonates on activity and thermal stability and inactivation kinetics of laccase from Trametes versicolor

Título
Effect of the inducers veratryl alcohol, xylidine, and ligninosulphonates on activity and thermal stability and inactivation kinetics of laccase from Trametes versicolor
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Jorge A. Saraiva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana P. M. Tavares
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ana M. R. B. Xavier
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 167
Páginas: 685-693
ISSN: 0273-2289
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
Abstract (EN): Laccase production from Trametes versicolor was improved in the presence of the inducers ligninosulphonates, veratryl alcohol, and xylidine respectively two-, four-, and eightfold. The thermal inactivation of the produced laccase, after partial purification with ammonium sulfate was kinetically investigated at various temperatures (60–70 °C) and pH values (3.5, 4.5, and 5.5). The inactivation process followed first-order kinetics for all conditions tested, except for veratryl alcohol, for which a constant activity level was observed at the end of the inactivation, also after first-order decay. Enzyme thermostability was affected by the type of inducer used in the culture medium for the production of laccase and also by the pH of incubation mixture. Generally, laccase stability increased with pH increment, being more stable at pH 5.5, except with xylidine. At pHs 4.5 and 5.5, the three inducers significantly increased laccase thermal stability, with the higher effect being observed for pH 5.5 and ligninosulphonates, where increment of half-life times ranged from 3- to 20-fold, depending on the temperature.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Xanthan Gum Production by Xanthomonas campestris pv. campestris IBSBF 1866 and 1867 from Lignocellulosic Agroindustrial Wastes (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
da Silva, JA; Cardoso, LG; Assis, DD; Pacheco Gomes, GVP; Beatriz B P P Oliveira; de Souza, CO; Druzian, JI
Siderophore Production by Bacillus megaterium: Effect of Growth Phase and Cultural Conditions (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, S.; Neto, I.F.F; Machado, M.D; Helena Soares; Soares, E.V
Optimization and modelling of laccase production by Trametes versicolor in bioreactor using statistical experimental design. (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
A. P. M. Tavares; M. A. Z. Coelho; M. S. M. Agapito; J. A. P. Coutinho; A.M.R.B. Xavier

Ver todas (8)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-28 às 23:43:05 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico