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Publicações

Protein-calcium phosphate interactions in fouling of modified stainless-steel surfaces by simulated milk

Título
Protein-calcium phosphate interactions in fouling of modified stainless-steel surfaces by simulated milk
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Rosmaninho, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
L. F. Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 18 6
Páginas: 72-80
ISSN: 0958-6946
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-3ME
Resumo (PT): Formação de depósitos mistos de fosfato de cálcio e proteínas em superfícies modificadas, em regime de escoamento laminar
Abstract (EN): The deposition behaviour of the main components of milk fouling (beta-lactoglobulin and calcium phosphate) and its dependence on the surface energy properties of the fouling support were evaluated in this work. As deposition supports, several modified stainless-steel materials obtained by surface modification techniques were used. Four fouling systems were analysed: an aqueous solution that resembles the mineral composition of milk (simulated milk ultrafiltrate, SMUF), at 44 and 70 degrees C, and SMUF with addition of beta-lactoglobulin at 50 and 85 degrees C. Both the final amount of deposits formed for each system on the different surfaces and the type of aggregates formed during the first stages of the process for each case were assessed. The number and size of the calcium phosphate aggregates initially formed can be used as a predictive approach to the final amount of deposit developed for each system since relationships between these parameters were established.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: Luis F. Melo
Nº de páginas: 9
Documentos
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