Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Oxidative Stress Response of Meagre to Dietary Black Soldier Fly Meal

Publicações

Oxidative Stress Response of Meagre to Dietary Black Soldier Fly Meal

Título
Oxidative Stress Response of Meagre to Dietary Black Soldier Fly Meal
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Guerreiro, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Castro, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Claudia Alexandra dos Reis Serra
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Coutinho, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Couto
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Peres, H
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pousao-Ferreira, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gasco, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gai, FCS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Enes, P
(Autor)
FCUP
Revista
Título: AnimalsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 12
Página Final: 3232
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-FZT
Abstract (EN): Simple Summary Given the need of replacing fishmeal with more sustainable ingredients, insect meal has appeared as a suitable alternative. As a result, in recent years, a large number of studies have emerged regarding the use of insect meal in diets for several fish species. However, chitin, a component of insect meal, is frequently pointed as a potential bottleneck for the inclusion of high levels of insect meal in aquafeeds. On the other hand, dietary chitin was also highlighted as having positive effects on fish antioxidant status. In fact, insect meal antioxidant potential can also be related with the insect's nutritional composition, namely the lipid fraction. Nonetheless, few papers assessed the antioxidant effect of insect meal, particularly in marine fish species. The present study evaluated the effects of Hermetia illucens meal dietary inclusion on meagre liver and intestine oxidative status. The results show that with the tested Hermetia illucens meal levels, chitin or insect lipid composition does not greatly affect meagre liver or intestine oxidative status. Overall, it may be concluded that Hermetia illucens meal can be included as up to 30% of the diet without compromising meagre antioxidant status. This study aimed to assess the effect of Hermetia illucens meal (HM) dietary inclusion on meagre oxidative status. Thus, fish were fed a fishmeal-based diet (CTR diet) and three other diets with increasing levels of HM inclusion, namely 10%, 20%, and 30% (diets HM10, HM20, and HM30, respectively). At the end of the trial, hepatic and intestine superoxide dismutase, catalase, and glucose-6-phosphate dehydrogenase activities and malondialdehyde concentration were unaffected by the diet composition. Liver glutathione peroxidase activity was higher in the fish fed the HM20 diet than in the fish fed the CTR and HM30 diets, and glutathione reductase activity linearly increased with the dietary HM level. The hepatic total glutathione and reduced glutathione contents were significantly lower in fish fed the HM20 diet than in fish fed the CTR and HM10 diets. In the intestine, the oxidized glutathione (GSSG) content and oxidative stress index linearly increased with the increase in dietary HM level, with the GSSG content of fish fed the HM20 diet being significantly higher than of fish fed the CTR diet. In conclusion, 30% HM might be included in meagre diets without negatively affecting hepatic and intestine oxidative status.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Zinc in Dog Nutrition, Health and Disease: A Review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pereira, AM; Maia, MRG; Antonio J M Fonseca; A. Cabrita
Synopsis of the Species of Coccidians Reported in Marine Fish (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Saraiva, A; Eiras, JC; Cruz, C; Xavier, R
Gut Microbiome Studies in Livestock: Achievements, Challenges, and Perspectives (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Forcina, G; Perez-Pardal, L; Carvalheira, J; beja-pereira, a
Energy: Protein Ratio in Ruminants: Insights from the Intragastric Infusion Technique (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Meehan, DJ; A. Cabrita; Maia, MRG; Antonio J M Fonseca
Emergence and Spread of Cephalosporinases in Wildlife: A Review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Palmeira, JD; Cunha, MV; Carvalho, J; Helena Sousa; Fonseca, C; Torres, RT

Ver todas (34)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-16 às 13:04:53 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico