Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Protein Hydrolysates from Brewing By-Products as Natural Alternatives to ACE-Inhibitory Drugs for Hypertension Management

Publicações

Protein Hydrolysates from Brewing By-Products as Natural Alternatives to ACE-Inhibitory Drugs for Hypertension Management

Título
Protein Hydrolysates from Brewing By-Products as Natural Alternatives to ACE-Inhibitory Drugs for Hypertension Management
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Ribeiro-Oliveira, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martins, ZE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Faria, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sousa, JB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, IMPLVO
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Diniz, C
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: LIFE-BASELImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 12
Página Final: 1554
ISSN: 2075-1729
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-DFQ
Abstract (EN): Simple Summary Hypertension is the predominant risk factor for cardiovascular disease, which is the leading cause of mortality and morbidity worldwide. The search for natural compounds with antihypertensive properties, such as bioactive peptides from brewing by-products (spent grain and yeast), which are less likely to cause severe side effects compared with anti-hypertensive drugs, is of major importance to reduce cardiovascular events. Since oral intake of these peptides may modify their expected effects, the aim of the present study was to simulate oral administration and evaluate the impact of gastrointestinal digestion, intestinal absorption, and liver metabolism on the effectiveness of those bioactive peptides and determine their potential to be used as supplements or nutraceuticals as well as anti-hypertensive drugs before moving forward to animal studies. Results showed that peptides derived from the brewing industry maintain or present higher antihypertensive activity after simulation of oral administration, validating the usefulness of these peptides to reduce the risk, ameliorate, or treat primary hypertension. In conclusion, this study reinforces, through in vitro studies, the benefits of oral administrated brewing bioactive peptides to directly manage hypertension by lowering blood pressure, thus being promising compounds. The treatment of hypertension is of major importance to reduce the risk of cardiovascular disease, the leading cause of death worldwide. Angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors are anti-hypertensive drugs associated with several side effects. Natural products, namely bioactive peptides from brewing by-products, brewers' spent grain (BSG), and yeast (BSY), are promising alternatives since they can inhibit ACE in vitro. However, the oral intake of these peptides may modify their expected inhibitory effect owing to possible changes in active peptides' bioavailability, which have not been assessed so far. The goal of this study was to simulate oral administration to evaluate BSG/BSY peptides' effectiveness by submitting protein hydrolysates sequentially to simulated gastrointestinal digestion, intestinal absorption (Caco-2 cells), and liver metabolism (HepG2 cells). MTT assay was used to assess BSG/BSY protein hydrolysates safeness. The ACE-inhibitory potential of initial and final protein hydrolysates (BSY, BSG, and a new product, MIX) were tested using a fluorometric assay and compared with captopril (1 mu M, an ACE-inhibitory drug). Simulation of oral administration greatly increased BSY and MIX protein hydrolysates' ACE-inhibitory capacity, though final MIX and BSG revealed greater ACE-inhibitory potential than captopril. Notwithstanding, all final protein hydrolysates presented ACE-inhibitory capacity, thus being promising compounds to manage hypertension.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Splicing Modulation as a Promising Therapeutic Strategy for Lysosomal Storage Disorders: The Mucopolysaccharidoses Example (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Santos, JI; Goncalves, M; Matos, L; Moreira, L; Carvalho, S; Prata, MJ; Coutinho, MF; Alves, S
Extracellular Vesicles: An Overlooked Secretion System in Cyanobacteria (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Lima, S; Matinha Cardoso, J; Paula Tamagnini; Oliveira, P
Chamomile (Matricaria chamomilla L.): A Review of Ethnomedicinal Use, Phytochemistry and Pharmacological Uses (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
El Mihyaoui, A; Joaquim C G E Esteves da Silva; Charfi, S; Castillo, MEC; Lamarti, A; Arnao, MB
Analytical Techniques for Characterizing Tumor-Targeted Antibody-Functionalized Nanoparticles (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Marques, AC; Paulo Costa; Velho, S; Maria Helena Amaral
The Synthesis and Characterization of a Delivery System Based on Polymersomes and a Xanthone with Inhibitory Activity in Glioblastoma (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Alves, A; Silva, AM; Nunes, C; Cravo, S; Salette Reis; Pinto, M; Emilia Sousa; Rodrigues, F; Ferreira, D; Paulo Costa; Marta Correia da Silva

Ver todas (17)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-08 às 13:12:10 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias