Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Volatile-Olfactory Profiles of cv. Arbequina Olive Oils Extracted without/with Olive Leaves Addition and Their Discrimination Using an Electronic Nose

Publicações

Volatile-Olfactory Profiles of cv. Arbequina Olive Oils Extracted without/with Olive Leaves Addition and Their Discrimination Using an Electronic Nose

Título
Volatile-Olfactory Profiles of cv. Arbequina Olive Oils Extracted without/with Olive Leaves Addition and Their Discrimination Using an Electronic Nose
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Marx, IMG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Veloso, ACA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peres, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Journal of ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 2021
Páginas: 1-10
ISSN: 2090-9063
Editora: Hindawi
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-Z2Z
Abstract (EN): Oils from cv. Arbequina were industrially extracted together with olive leaves of cv. Arbequina or Santulhana (1%, w/w), and their olfactory and volatile profiles were compared to those extracted without leaves addition (control). The leaves incorporation resulted in green fruity oils with fresh herbs and cabbage olfactory notes, while control oils showed a ripe fruity sensation with banana, apple, and dry hay grass notes. In all oils, total volatile contents varied from 57.5 to 65.5 mg/kg (internal standard equivalents), being aldehydes followed by esters, hydrocarbons, and alcohols the most abundant classes. No differences in the number of volatiles were observed. The incorporation of cv. Arbequina or Santulhana leaves significantly reduced the total content of alcohols and esters (minus 37-56% and 10-13%, respectively). Contrary, cv. Arbequina leaves did not influence the total content of aldehydes or hydrocarbons, while cv. Santulhana leaves promoted a significant increase (plus 49 and 10%, respectively). Thus, a leaf-cultivar dependency was observed, tentatively attributed to enzymatic differences related to the lipoxygenase pathway. Olfactory or volatile profiles allowed the successful unsupervised differentiation of the three types of studied cv. Arbequina oils. Finally, a lab-made electronic nose was applied to allow the nondestructive discrimination of cv. Arbequina oils extracted with or without the incorporation of olive leaves (100% and 99 +/- 5% of correct classifications for leave-one-out and repeated K-fold cross-validation variants), being a practical tool for ensuring the label correctness if future commercialization is envisaged. Moreover, this finding also strengthened that olive oils extracted with or without olive leaves incorporation possessed quite different olfactory patterns, which also depended on the cultivar of the olive leaves.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Inoculation of <i>cv.</i> Arbequina olives with fungi isolated from leaves and its effect on the extracted oils' stability and health-related composition (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Baptista, P; Susana Casal; Rodrigues, N; Cruz, R; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM
Impact of the malaxation temperature on the phenolic profile of cv. Cobrancosa olive oils and assessment of the related health claim (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Susana Casal; Rodrigues, N; Pinho, T; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM
Impact of incorporating olive leaves during the industrial extraction of <i>cv</i>. Arbequina oils on the physicochemical-sensory quality and health claim fulfillment (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Susana Casal; Rodrigues, N; Cruz, R; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM
Impact of fresh olive leaves addition during the extraction of Arbequina virgin olive oils on the phenolic and volatile profiles (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Susana Casal; Rodrigues, N; Cruz, R; Peres, F; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM
Estimating hydroxytyrosol-tyrosol derivatives amounts in cv. Cobrancosa olive oils based on the electronic tongue analysis of olive paste extracts (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marx, IMG; Susana Casal; Rodrigues, N; Veloso, ACA; Pereira, JA; Peres, AM

Ver todas (7)

Da mesma revista

Xanthone and Flavone Derivatives as Dual Agents with Acetylcholinesterase Inhibition and Antioxidant Activity as Potential Anti-Alzheimer Agents (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Cruz, I; Puthongking, P; Sara Cravo; Palmeira, A; Honorina Cidade; Pinto, M; Emilia Sousa
Valorization of Date Pits as an Effective Biosorbent for Remazol Brilliant Blue Adsorption from Aqueous Solution (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Thiam, A; Tanji, K; Assila, O; Zouheir, M; Haounati, R; Arrahli, A; Abeid, A; Lairini, S; Bouslamti, R; Zerouq, F; Kherbeche, A
Theoretical Analysis of the Effect Provoked by Bromine-Addition on the Thermolysis and Chemiexcitation of a Model Dioxetanone (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
da Silva, LP; Pereira, RFJ; Joaquim C G E Esteves da Silva
Molecular Encapsulation of Herbicide Terbuthylazine in Native and Modified beta-Cyclodextrin (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuela Garrido, EM; Rodrigues, D; Milhazes, N; Fernanda Borges; Garrido, J
Adsorption Studies on the Removal of Textile Effluent over Two Natural Eco-Friendly Adsorbents (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Assila, O; Tanji, K; Zouheir, M; Arrahli, A; Nahali, L; Zerrouq, F; Kherbeche, A
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-25 às 16:12:11 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico