Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Study of Lactic Acid Bacteria Biodiversity in Fermented Cobrancosa Table Olives to Determine Their Probiotic Potential

Publicações

Study of Lactic Acid Bacteria Biodiversity in Fermented Cobrancosa Table Olives to Determine Their Probiotic Potential

Título
Study of Lactic Acid Bacteria Biodiversity in Fermented Cobrancosa Table Olives to Determine Their Probiotic Potential
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
J. Coimbra-Gomes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
P. J. M. reis
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tavares, T.
(Autor)
FEUP
A. C. Macedo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: FoodsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 11
Página Final: 3050
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-BX6
Resumo (PT):
Abstract (EN): Current market trends point at increasing demand for functional foods, namely those carrying probiotics. In the case of table olives, presence of probiotics would convey a competitive advantage to Mediterranean-based diets, already established for their cultural heritage and gastronomic character. This work assessed the safety and resistance to gastrointestinal digestion of 19 native LAB strains from Cobrancosa table olives. Strains were identified via molecular sequencing (4 fingerprints/10 strains for Lactiplantibacillus pentosus, and 2 fingerprints/9 strains for L. paraplantarum), and exposed to simulated gastrointestinal fluids, as per the INFOGEST in vitro protocol with modifications. None of those strains proved dangerous for human consumption. Survivability to the gastrointestinal resistance test ranged from 29% to 70%, with strain-dependent variability. L. paraplantarum i18, i27, and i102, and L. pentosus i10 and i11 exhibited statistically lower survival rates (29-35%) than probiotic the Greek table olive reference strain L. pentosus B281 (53%). Among the other strains, L. paraplantarum i101 and L. pentosus i53 and i106 showed the highest survival rates but were not significantly different from the strain of Lacticaseibacillus casei isolated from commercial probiotic yoghurt (65-70%). In vitro results proved that strains retrieved from fermenting cultivar Cobrancosa possess the potential to be claimed as probiotics-thus deserving further attention toward the development of a specific starter culture.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Evaluating the Probiotic Potential of Lactic Acid Bacteria Implicated in Natural Fermentation of Table Olives, cv. Cobrancosa (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata; J. Coimbra-Gomes; P. J. M. Reis; Tavares, T.; M. A. Faria; A. C. Macedo

Da mesma revista

Trace Elements as Contaminants and Nutrients (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Couto, C; Pinto, E; Agostinho Almeida
The Role of Local Seasonal Foods in Enhancing Sustainable Food Consumption: A Systematic Literature Review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Vargas, AM; de Moura, AP; Deliza, R; Cunha, LM
The Motivations for Consumption of Edible Insects: A Systematic Review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Florenca, SG; Guine, RPF; Goncalves, FJA; Barroca, MJ; Ferreira, M; Costa, CA; Correia, PMR; Cardoso, AP; Campos, S; Anjos, O; Cunha, LM
The Impact of Different Closures on the Flavor Composition of Wines during Bottle Aging (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Furtado, I; Lopes, P; Oliveira, AS; Amaro, F; Maria de Lourdes Bastos; Cabral, M; de Pinho, PG; Pinto, J

Ver todas (124)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-08-20 às 18:09:06 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias