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Characterization and Shelf Life of beta-Carotene Loaded Solid Lipid Microparticles Produced With Stearic Acid and Sunflower Oil

Título
Characterization and Shelf Life of beta-Carotene Loaded Solid Lipid Microparticles Produced With Stearic Acid and Sunflower Oil
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
de Lara Gomes, GVD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Borrin, TR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cardoso, LP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Souto, E
(Autor)
Outra
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de Pinho, SC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 56
Páginas: 663-671
ISSN: 1516-8913
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-EZD
Abstract (EN): Solid lipid microparticles were tested as microencapsulation systems for protecting beta-carotene from degradation. Blends of long-chain (C18) solid lipids (70% stearic acid) and sunflower oil (30%) were used to produce lipid microparticles encapsulating the carotenoid. Polysorbate 80 (4%) was employed to stabilize the stearic acid microparticles. The concentration of beta-carotene was monitored using spectrophotometry, the particle size distribution was measured by laser diffraction, the crystal structure was determined by wide angle X-ray diffraction (WAXD), and the thermal behaviour was characterized by differential scanning calorimetry (DSC) over a period of seven months. All of the systems had an average particle size smaller than 5 mu m. To avoid beta-carotene oxidation, alpha-tocopherol was added to the formulations and its action as an oxygen trap was crucial for the antioxidant effect. For stearic-acid microparticles with alpha-tocopherol, more than 90% of the initial amount of beta-carotene was preserved after seven months under refrigerated storage (7-10 degrees C) in the dark. Significant microstructural alterations were detected using WAXD and DSC only in the stearic acid microparticles without alpha-tocopherol. These results seemed promising and suggested that the blends of long-chain solid lipids and liquid lipids were suitable for the production of stable solid lipid microparticles.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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