Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Changes in fatty acid profile and chemical composition of meagre (Argyrosomus regius) fed with different lipid and selenium levels

Publicações

Changes in fatty acid profile and chemical composition of meagre (Argyrosomus regius) fed with different lipid and selenium levels

Título
Changes in fatty acid profile and chemical composition of meagre (Argyrosomus regius) fed with different lipid and selenium levels
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Simões T.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fonseca S.B.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Augusto A.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Granada L.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ozório R.O.A.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
goncalves, j
(Autor)
ICBAS
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pascoal L.A.F.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva J.H.V.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lemos M.F.L.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 119
ISSN: 1438-7697
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-QBS
Abstract (EN): This study aimed to evaluate changes in body composition, specially muscle and liver fatty acid profile in meagre (Argyrosomus regius) fed with different dietary lipid sources and levels, with or without selenium supplementation. Six hundred meagre were fed twice a day, 6 days per week, with eight experimental diets for 60 days. Diets were a combination of fish oil or a vegetable blend (45% linseed + 35% rapeseed + 20% soybean oil), at 12 or 17% of oil and 0 or 1 mg/kg of organic selenium, in a 2 × 2 × 2 factorial design. The whole body protein and lipid content were affected by the dietary oil source. Fish oil diets increased long-chain (LC) PUFAs content in the edible tissues, while vegetable oil-based diets increased short-chain (SC) PUFAs. Vegetable oil diet tended to decrease the fish protein content. A higher lipid liver content was observed in meagre fed the vegetable oil blend. The results also suggested the ability of meagre to convert SC-PUFA to LC-PUFA when the vegetable oil is included in their diet. The possibility for partial substitution of fish oil by vegetable oil in meagre diets, resulting in lower dependence of fish oil in meagre farming, is also demonstrated here. Practical applications: The growing importance of aquaculture for basic food supply, and the urge for cost-effective and sustainable feeds that maintain or even increase fish quality, makes the search for alternatives to common feeds a route of upmost importance, as the vegetable oil here addressed. SC-PUFA and LC-PUFA contents of the studied tissues increased with diets supplemented with 17% oil level, which may ultimately add more value to this farmed species. These results indicate the possibility of the partial substitution of fish oil by vegetable oil in meagre diets, resulting in lower dependence on fish oil for fish farming. Meagre were fed with different dietary lipid sources and levels, with or without selenium supplementation, in a total of eight experimental diets during 60 days, in a 2 × 2 × 2 factorial design. Fish oil diet increases HUFAs and vegetable oil diet increases PUFAs in body composition. There is great potential for partial substitution of fish oil by vegetable oil in meagre (Argyrosomus regius) diets, resulting in lower dependence of fish oil in meagre farming.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Using a pseudophase model to determine AO distributions in emulsions: Why dynamic equilibrium matters (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bravo Diaz, C; Romsted, LS; Losada Barreiro, S; Fatima Paiva Martins
Lipid Oxidation and Antioxidants in Food and Nutrition (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jacobsen, C; Fatima Paiva Martins; Schwarz, K; Bochkov, V
Lipid oxidation and antioxidants in food (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jacobsen, C; Fatima Paiva Martins; Schwarz, K
An Overview of Portuguese Olive Oils and Table Olives with Protected Designation of Origin (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Albuquerque, TG; Costa, HS; Beatriz B P P Oliveira
Synthesis and characterization of acrylic fatty acid derivative and use as reactive coalescing agent (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana V. Barbosa; Etelvina Veludo; Jorge Moniz; Fernão D. Magalhães; Margarida M. S. M. Bastos

Ver todas (19)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-23 às 15:59:34 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias