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Publicações

Phenolic Extraction of Moringa oleifera Leaves in DES: Characterization of the Extracts and Their Application in Methylcellulose Films for Food Packaging

Título
Phenolic Extraction of Moringa oleifera Leaves in DES: Characterization of the Extracts and Their Application in Methylcellulose Films for Food Packaging
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Braham, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amaral, LMPF
(Autor)
FCUP
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Krzysztof Biernacki
(Autor)
FEUP
Carvalho, DO
(Autor)
Outra
Magalhaes, JMCS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Zaidi, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hileia K. S. Souza
(Autor)
FCUP
Goncalves, MP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: FoodsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 11
Página Final: 2641
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-4SA
Abstract (EN): In this work, a qualitative study of the phenolic content of Moringa oleifera leaves (MO), extracted with deep eutectic solvents (DES) based on choline chloride (ChCl) with lactic acid (LA) or glycerol (GLY), was performed by high-resolution mass spectrometry (HPLC-DAD-ESI-MSn). The two solvents (DES-LA and DES-GLY) extract similar classes of phenolics, and ten compounds were identified. The antioxidant profile was also studied (TPC, TFC, DPPH, FRAP, ORAC, and ABTS). Both solvents show an efficient extraction of phenolic compounds and high antioxidant capacity was verified for the extracts. However, the DES-Gly have a higher capacity for polyphenolic extraction (TPC led to 38.409 +/- 0.095 mg GAE.g(-1) and 2.259 +/- 0.023 mg QE.g(-1) for TFC). Films based on methylcellulose (MC) containing different amounts of DES or MO extracts, acting as plasticizers, were developed and characterized regarding their mechanical, optical, water vapor permeability, and microstructural properties. All films are uniform, clear, and transparent with smooth, homogeneous surfaces. It was found that the presence of more than 10% of MO extract and/or DES provided more flexible films (Eb for MC 2%_DES 20% achieved 4.330 +/- 0.27 %, and 8.15 +/- 0.39 % for MC 2%_MO 20%) with less mechanical and barrier resistance. The ultimate objective of this study was to provide information that could assist in the development of antimicrobial active methylcellulose films for sliced wheat bread packaging.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
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