Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Can coffee silverskin be a useful tool to fight metabolic syndrome?

Publicações

Can coffee silverskin be a useful tool to fight metabolic syndrome?

Título
Can coffee silverskin be a useful tool to fight metabolic syndrome?
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Andrade, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peixoto, JAB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Martel, F
(Autor)
FMUP
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 9
ISSN: 2296-861X
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-DJE
Resumo (PT):
Abstract (EN): Coffee is one of the most consumed products in the world, and its by-products are mainly discarded as waste. In order to solve this problem and in the context of a sustainable industrial attitude, coffee by-products have been studied concerning their chemical and nutritional features for a potential application in foodstuffs or dietary supplements. Under this perspective, coffee silverskin, the main by-product of coffee roasting, stands out as a noteworthy source of nutrients and remarkable bioactive compounds, such as chlorogenic acids, caffeine, and melanoidins, among others. Such compounds have been demonstrating beneficial health properties in the context of metabolic disorders. This mini-review compiles and discusses the potential health benefits of coffee silverskin and its main bioactive components on metabolic syndrome, highlighting the main biochemical mechanisms involved, namely their effects upon intestinal sugar uptake, glucose and lipids metabolism, oxidative stress, and gut microbiota. Even though additional research on this coffee by-product is needed, silverskin can be highlighted as an interesting source of compounds that could be used in the prevention or co-treatment of metabolic syndrome. Simultaneously, the valorization of this by-product also responds to the sustainability and circular economy needs of the coffee chain.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Valorizing Coffee Silverskin Based on Its Phytochemicals and Antidiabetic Potential: From Lab to a Pilot Scale (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peixoto, JAB; Andrade, N; Machado, S; Costa, ASG; Puga, H; Beatriz B P P Oliveira; Martel, F; Alves, RC
Influence of Coffee Silverskin, Caffeine and 5-Caffeoylquinic Acid on Sugar Uptake Using Caco-2 Cells: A Preliminary Study (2021)
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Peixoto, JAB; Andrade, N; Machado, S; Costa, ASG; Beatriz B P P Oliveira; Martel, F; Alves, RC

Da mesma revista

Plant-based diets for a sustainable future (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Morais, Cecília; Poínhos, Rui; Uçar, A
Patterns of street food purchase in cities from Central Asia (vol 9, 925771, 2022) [correction] (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sousa, S; de Morais, IL; Albuquerque, G; Gelormini, M; Casal, S; Pinho, Olívia; Motta, C; Damasceno, A; Moreira, Pedro; Breda, João; Lunet N; Padrão, Patrícia
Editorial: Iodine in health and disease (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Elisa Keating; Pinto, E; Agostinho Almeida
Antimetabolic Effects of Polyphenols in Breast Cancer Cells: Focus on Glucose Uptake and Metabolism (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Elisa Keating; Martel, F
Upcycling post-harvest biomass residues from native European Lupinus species: from straws and pod shells production to nutritive value and alkaloids content for ruminant animals (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maia, MRG; Monteiro, A; Valente, IM; Sousa, C; Miranda, C; Castro, C; Cortez, PP; A. Cabrita; Trindade, H; Antonio J M Fonseca

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-17 às 19:40:34 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico