Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Simplified numerical simulation to obtain heat transfer correlations for stirred yoghurt in a plate heat exchanger

Publicações

Simplified numerical simulation to obtain heat transfer correlations for stirred yoghurt in a plate heat exchanger

Título
Simplified numerical simulation to obtain heat transfer correlations for stirred yoghurt in a plate heat exchanger
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Isabel M. Afonso
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Cruz
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
João M. Maia
(Autor)
FEUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luís F. Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-TFC
Abstract (EN): In the present work a numerical investigation was conducted in order to obtain correlations for the determination of convective heat transfer coefficients of stirred yoghurt during the cooling stage in a plate heat exchanger, taking into account its rheological features. The main simplification in the simulation method was the assumption of bi-dimensional flow in a flat plate geometry. By combining the resulting theoretical equations for a flat geometry with the geometric parameters usually defined for corrugated parameters (aspect ratio, hydraulic diameter), correlations for the convective coefficients were obtained that compare well to the experimental ones. This simplified and much faster simulation methodology proved to be appropriate for highly viscous, low Reynolds number flow situations.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Valorization of Gelidium corneum by-product through solid-state fermentation (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, M; Salgado, JM; Peres, H; Belo, I
The impact of material properties, nutrient load and shear stress on biofouling in food industries (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. M. R. Moreira; L. C. Gomes; M. Simões; L. F. Melo; F. J. Mergulhão
The effects of surface type on the removal of Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens single and dual species biofilms (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madalena Lemos; Inês Gomes; Filipe Mergulhão; Luís Melo; Manuel Simões
The effect of shear stress on the formation and removal of Bacillus cereus biofilms (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madalena Lemos; Filipe Mergulhão; Luís Melo; Manuel Simões
Propolis microencapsulation by double emulsion solvent evaporation approach: Comparison of different polymeric matrices and extract to polymer ratio (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Filipa Paulo; Vanessa Paula; Leticia M. Estevinho; Lúcia Silveira Santos

Ver todas (26)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-01 às 23:10:19 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico