Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Use of bacterial biofilms to produce high added-value compounds

Publicações

Use of bacterial biofilms to produce high added-value compounds

Título
Use of bacterial biofilms to produce high added-value compounds
Tipo
Capítulo ou Parte de Livro
Ano
2023-01-01
Autores
Ana Azevedo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fábio M. Carvalho
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipe Mergulhão
(Autor)
FEUP
Livro
Páginas: 665-681
ISBN: 9780323999779; 9780323983082
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-4DF
Abstract (EN): In the past decades, progress has been made on the beneficial features of microbial biofilms for the production of biotechnological and industrial relevant substances. The use of biofilm reactors as biocatalysts has been established as an interesting approach in the production of valuable compounds, including antibiotics, enzymes, bioethanol, organic acids, and biohydrogen. Despite the potential of biofilm systems for the sustainable production of added-value compounds, the manufacture of recombinant proteins using this system has been scarcely investigated for the past 30years. Biofilm reactors present many advantages over suspended cell reactors, especially due to their higher biomass density, operational stability, and potential for long-term operation, which facilitate continuous processing and improve volumetric productivities. Bacteria remain the favorite organism for recombinant protein production, and it has been successfully used in the synthesis of high-value products in both planktonic and biofilm states. This chapter reviews the main applications of productive bacterial biofilms on fermentation and bioconversion processes for the production of recombinant proteins and other added-value compounds, and addresses the different biofilm systems described for this purpose. © 2023 Elsevier Inc. All rights reserved.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Understandingmicrobialbiofilms Published version 49755.36 KB
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

The hidden power of plant leaves: Antibiofilm potential of vegetable-inspired biomimetic surfaces against foodborne pathogens (2024)
Poster em Conferência Internacional
Fábio Carvalho; Rita Teixeira-Santos; Ana Azevedo; Maria Romeu; Cristina Amador; Luciana Gomes; Kathryn Whitehead; Jelmer Sjollema; Mette Burmølle; Filipe Mergulhão
Biomimetic Surfaces from Cabbage Leaves: A Novel Approach to Prevent Biofilm Formation on Food Environments (2023)
Resumo de Comunicação em Conferência Nacional
Rita Santos; Fábio Carvalho; Luciana Gomes; Marta Lima; Ana Azevedo; Mohsin Amin; Mette Burmølle; Jelmer Sjollema; Filipe Mergulhão; Kathryn A. Whitehead
Biomimetic Surfaces as a Potential Strategy to Mitigate Biofouling in the Food Industry (2023)
Resumo de Comunicação em Conferência Internacional
Rita Santos; Fábio Carvalho; Luciana Gomes; Marta Lima; Ana Azevedo; Mohsin Amin; Mette Burmølle; Jelmer Sjollema; Filipe Mergulhão; Kathryn A. Whitehead
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-17 às 21:05:59 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico