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Publicações

Quantitative risk-benefit assessment of fish and seafood consumption scenarios to support recommendations

Título
Quantitative risk-benefit assessment of fish and seafood consumption scenarios to support recommendations
Tipo
Outras Publicações
Ano
2021
Autores
Carvalho, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Correia, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Severo, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Afonso, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bandarra, NM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Goncalves, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lourenco, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, MG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, L
(Autor)
Outra
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Nabais, P
(Autor)
Outra
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Carmona, P
(Autor)
Outra
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Monteiro, S
(Autor)
Outra
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Borges, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lopes C
(Autor)
FMUP
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-H29
Resumo (PT):
Abstract (EN): <jats:title>Abstract</jats:title> <jats:sec> <jats:title>Background</jats:title> <jats:p>Fish/seafood consumption has health benefits, namely due to its omega-3 fatty acids levels and risks due to methylmercury contamination. This study aims to quantify the health impact of hypothetical scenarios of fish/seafood consumption through a risk-benefit assessment and provide support for recommendations, using Portuguese food consumption data.</jats:p> </jats:sec> <jats:sec> <jats:title>Methods</jats:title> <jats:p>We used data from the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey 2015-2016 (n¿=¿5811) to estimate the mean exposure to methylmercury and EPA+DHA in the current and alternative scenarios. Alternative scenarios were modelled using probabilistic approaches to reflect substitutions from the current consumption in the type of fish/seafood (predatory vs low-mercury species) or its frequency (1-7x/week). The overall scenarios¿ impact was quantified using Disability-Adjusted Life Years (DALYs).</jats:p> </jats:sec> <jats:sec> <jats:title>Results</jats:title> <jats:p>About 14% of the Portuguese population exceeds the methylmercury tolerable weekly intake, and this prevalence is higher among small children (36.6%). Nevertheless, if the fish/seafood consumption increased to once a day, ¿11450 DALYs could be prevented each year. However, such a scenario would result in higher risk for pregnant women (1398 extra DALYs). Moreover, excluding predatory species consumption resulted in small but significant health gains (-1078 DALYs).</jats:p> </jats:sec> <jats:sec> <jats:title>Conclusions</jats:title> <jats:p>For the general population, the maximum health gains are obtained by consuming fish/seafood up to 7x/week, but among children and pregnant women, the frequency should be limited to 3-5x/week. All population should preferably choose non-predatory species.</jats:p> </jats:sec> <jats:sec> <jats:title>Key messages</jats:title> <jats:p>Daily fish consumption results in the highest overall populational health gain, but children and pregnant women need to limit it to 3-5x/week, due to methylmercury exposure.</jats:p> </jats:sec>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
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