Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Availability and Nutritional Composition of Street Food in Urban Central Asia: Findings From Almaty, Kazakhstan

Publicações

Availability and Nutritional Composition of Street Food in Urban Central Asia: Findings From Almaty, Kazakhstan

Título
Availability and Nutritional Composition of Street Food in Urban Central Asia: Findings From Almaty, Kazakhstan
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Albuquerque, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lança de Morais, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gelormini, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sousa, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Casal, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Damasceno, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Breda, João
(Autor)
FCNAUP
Lunet N
(Autor)
FMUP
Padrão, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Revista
Vol. 67 Article 1604608
ISSN: 1661-8556
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-K7P
Resumo (PT):
Abstract (EN): Objective: To describe the availability and nutritional composition of commonly available street foods in Almaty, Kazakhstan. Methods: 384 street food vending sites (in 10 public markets) were assessed; information on vending sites¿ characteristics and food availability and samples of the most commonly available street foods (81 homemade; 40 industrial) were collected for chemical analysis. Results: Fruit, beverages and food other than fruit were available in 1.0%, 47.4% and 92.7% of all vending sites. Homemade food other than fruit (e.g., bread, main dishes, snacks, pastries, sandwiches, and cakes) were available in 63.4% of stationary vending sites, while industrial (e.g., snacks, chocolate, cakes, and cookies) in 45.6% of them. Industrial foods were the most energy-dense [median kcal/100 g: 438.8 vs. 267.2, p < 0.001 (homemade)]. Traditional homemade dishes were high in sodium, reaching 2,248 mg/serving (lagman) and major contributors of protein and fat to energy content (shashlik: 22.8% from protein, 68.3% from fat). Industrial chocolate and homemade cake presented the highest saturated (14.6 g/serving) and trans-fat (3.20 g/serving) contents. Conclusion: These findings advocate for the implementation of health promotion strategies targeted at vendors, consumers and other stakeholders. Copyright © 2022 Albuquerque, Lança de Morais, Gelormini, Sousa, Casal, Pinho, Damasceno, Moreira, Breda, Lunet and Padrão.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

ASPHER statement on the novel coronavirus disease (COVID-19) outbreak emergency (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Middleton, J; Martin Moreno, JM; Barros H; Chambaud, L; Signorelli, C
Trends in HIV/AIDS morbidity and mortality in Eastern Mediterranean countries, 1990-2015: findings from the Global Burden of Disease 2015 study (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mokdad, AH; El Bcheraoui, C; Wang, HD; Charara, R; Khalil, I; Moradi Lakeh, M; Afshin, A; Collison, M; Daoud, F; Chew, A; Krohn, KJ; Carter, A; Foreman, KJ; He, F; Kassebaum, NJ; Kutz, M; Mirarefin, M; Nguyen, G; Silpakit, N; Sligar, A...(mais 175 autores)
The visibility of smoking in Europe and its relationship with youth's positive beliefs about smoking (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lagerweij, NA; Kuipers, MAG; Schreuders, M; Grard, A; Mlinaric, M; Richter, M; Leao, T; Kinnunen, JM; Kunst, AE
The SARS-CoV-2 Infection Among Students in the University of Porto: A Cross-Sectional Study (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Meireles, P; Joana Tavares; Novais, MJ; Miranda, D; Lopes, MM; Severo M; Barros H
The prevalence of lifetime abuse among older adults in seven European countries (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Eslami, B; Viitasara, E; Macassa, G; Melchiorre, MG; Lindert, J; Stankunas, M; Torres Gonzalez, F; Barros H; Ioannidi Kapolou, E; Soares, JJF

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-26 às 11:01:33 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico