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Publicações

Roughness effect on the overall growth rate of sucrose crystals

Título
Roughness effect on the overall growth rate of sucrose crystals
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Ferreira, A
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Faria, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, F
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 310 2
Páginas: 442-451
ISSN: 0022-0248
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia química
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Engenharia dos materiais
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-21V
Abstract (EN): The roughness effect on crystal growth rate was investigated at 35 degrees C in a fluidized bed crystallizer and in a batch crystallizer. The crystallization of sucrose in pure aqueous solutions was the study subject. The results show that the sucrose crystals exhibit time-dependent growth rate. The overall growth rate decreased continually with time until a constant value was reached, that corresponds to a decrease of 40% considering the experiments of 13 and 63 min duration in the fluidized bed crystallizer. The decrease of the growth rates with the contact time between crystals and supersaturated solution was interpreted in terms of the increase of surfaces' roughness. According to SEM micrographs, the surface roughness increases significantly with residence time and supersaturation. The roughness appears to be the result of faulty integration of growth clusters in the crystal surface. The batch experiments show that the surface roughness acts like a strong impurity. The results were interpreted according to the Kubota-Mullin model.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
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