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Publicações

Minerals and fatty acids profile of Northwest Portuguese coast shrimps

Título
Minerals and fatty acids profile of Northwest Portuguese coast shrimps
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Maia, ML
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Soares, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, LMS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Delerue Matos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Calhau, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Domingues, VF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 112
ISSN: 0889-1575
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-KTP
Abstract (EN): Two shrimp species were sampled in different seasons and locations on Portuguese coast. Their fatty acid content and 28 essential, probably essential and potentially toxic/non-essential elements were quantified. A 100 g serving of shrimp muscle from the Portuguese coast provides 78 % of the recommended daily intake. Both species presented low omega-6/omega-3 ratio, 0.15 for P. serratus and 0.23 for P. varians, respectively. The quality indices presented also good values for shrimp samples, hypocholestemlemic/hypercholesterolemic ratio (HH) was 2.60 for P. serratus and 2.55 for P.varians. The index of thrombogenicity (IT) were 0.24 and 0.25 for P. serratus and P. varians, respectively and index of atherogenicity (IA) was 0.41 and 0.43 for P. serratus and P. varians, respectively. The Mg, Na, K, Ca, I, Cr, Cu and Se in shrimp samples analyzed can provide more than 5 % of the Recommended Dietary Allowance (RDA)/ Adequate Intake (AI). The best nutritional Ca/Mg ratio was found in P. serratus (1.7). Portuguese shrimp has proven to be a good dietary source of EPA, DHA and some essential elements, also Target Hazard Quotient (THQ) and risk-benefit evaluation shown that there is no significant danger associated with the consumption of Portuguese shrimp.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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