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Publicações

Effect of temperature, pH and ionic strength on hydroxyapatite stabilised Pickering emulsions produced in batch and continuous mode

Título
Effect of temperature, pH and ionic strength on hydroxyapatite stabilised Pickering emulsions produced in batch and continuous mode
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Andreia Ribeiro
(Autor)
FEUP
Yaidelin A. Manrique
(Autor)
FEUP
Maria Filomena Barreiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José Carlos B. Lopes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food BiophysicsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 17
Páginas: 422-436
ISSN: 1557-1858
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-CNJ
Abstract (EN): Oil-in-water (O/W) Pickering emulsions are attracting attention as carriers of lipophilic active compounds with clear advantages over traditional systems. Having in view their effective use it is important to study their stability against environmental stresses impacting manufacture, storage, and application conditions. In this work, hydroxyapatite nanoparticles (n-HAp) Pickering emulsions produced in continuous mode using a mesostructured reactor (average size similar to 7,11 and 18 mu m) and in batch mode using a rotor-stator device (average size similar to 18 mu m) were studied concerning their behaviour at different temperatures (5-90 degrees C), pH (2-10) and ionic strength (0-500 mM), conditions with relevance for food applications. Droplet size, morphology, and zeta-potential were analysed after 1 and 7 days under storage. In general, and despite the droplet size, the n-HAp Pickering emulsions were stable within the tested ionic strength range, at relatively high pH environments (6-10), and at temperatures up to 70 degrees C. Pickering emulsions undergo complete phase separation at very low pH (2) due to n-HAp particle's disruption. A clear tendency to aggregation and coalescence was observed for high temperatures (70-90 degrees C). Results indicate no significant differences related to the used production method. From an industrial perspective, this work also corroborates that the scale-up to a continuous process using a mesostructured reactor, NETmix, from a batch laboratorial process is feasible without impacting stability.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
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