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Publicações

Dimensions for the valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) gonads production through the eyes of experienced chefs

Título
Dimensions for the valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) gonads production through the eyes of experienced chefs
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Baia, LF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moura, AP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Rocha, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Valente, LMP
(Autor)
ICBAS
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Cunha, LM
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 26
ISSN: 1878-450X
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-M1G
Abstract (EN): The main goal of this research was to explore and understand Chefs' perceptions regarding sea urchin gonads sensorial features, production and use, with an emphasis on echinoculture. This study used a mixed methodol-ogy, where three groups of chefs were interviewed: Michelin star, from Ericeira and from Algarve, these being the two main regions of sea urchin consumption. During the interviews, Chefs exposed that there is some appre-hension regarding the consumption of sea urchin mainly due to their appearance. Moreover, this product is yet to be explored in Portugal where it still sits in a niche market, emphasizing the need to advertise benefits and sensory pleasure that this product could provide. Furthermore, the existent preconception and suspicion about aquaculture products and their acceptance should be countered, since the future availability of these gourmet products and other seafood commodities with high-quality will be dependent on their production in sustainable culture systems. The Chefs also performed sensory evaluation through the application of Projective Mapping with Ultra Flash Profiling, showing that sea urchin gonad's sensory properties were mainly influenced by sex. These results emphasize the need for communication and marketing strategies through locals, chefs and gastronomic events, focused on the promotion of consumers awareness about the exclusivity of this product and the importance of aquaculture for the future of the seafood market.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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