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Publicações

Effect of production factors and ripening conditions on the characteristics of Serra cheese

Título
Effect of production factors and ripening conditions on the characteristics of Serra cheese
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1997
Autores
Macedo, AC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Oliveira, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 32
Páginas: 501-511
ISSN: 0950-5423
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-A70
Abstract (EN): The individual and interactive effects of four production factors (amount of vegetable rennet, temperature of coagulation, pressing and salting of the fresh cheese) and two ripening factors (temperature and relative humidity) on microbiological, physico-chemical, biochemical, textural and sensory characteristics of Serra cheese were simultaneously studied using a 2(nu I)(6-1) factorial design. Highly significant effects of salting and ripening relative humidity upon the characteristics of the cheese were detected. Addition of salt to the surface of the fresh cheese reduced microbial growth, water activity, moisture and lactic acid contents, proteolysis, lipolysis, aroma and softness of the cheese. Conversely, increase of the relative humidity during ripening increased these charactereristics. Pressing had no statistically significant effect on cheese characteristics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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