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Increase of the yields of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids by the microalga Pavlova lutheri following random mutagenesis

Título
Increase of the yields of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids by the microalga Pavlova lutheri following random mutagenesis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2003
Autores
Meireles, LA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Catarina Guedes, AC
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 81
Páginas: 50-55
ISSN: 0006-3592
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-J2B
Abstract (EN): The high commercial values of eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acids have driven a strain-improvement program, aimed at increasing the content of those fatty acids in the microalga Pavlova lutheri (SMBA 60) as parent strain. After a round of mutation using UV-light as mutagenic agent, an isolate strain (tentatively called II#2) was obtained, the EPA and DHA contents of which (in % dry biomass) were 32.8% and 32.9% higher than those of the control, native strain. The final EPA yields, when the cultures were maintained under appropriate conditions, were 17.4 and 23.1 mg.g(-1) dry biomass, for the wild-type and the II#2 strain, respectively, whereas the final DHA yields were 8.0 and 10.6 mg.g(-1) dry biomass, respectively. These results suggest that random mutagenesis can successfully be applied to increase the yield of n-3 fatty acids by microalgae. (C) 2002 Wiley Periodicals, Inc.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
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