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Publicações

Proteolysis in model Portuguese cheeses: Effects of rennet and starter culture

Título
Proteolysis in model Portuguese cheeses: Effects of rennet and starter culture
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Pereira, CI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gomes, EO
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gomes, AMP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 108
Páginas: 862-868
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-YSZ
Abstract (EN): To shed further light onto the mechanisms of proteolysis that prevail throughout ripening of Portuguese cheeses, model cheeses were manufactured from bovine milk, following as much as possible traditional manufacture practices - using either animal or plant rennet. The individual role upon proteolysis of two (wild) strains of lactic acid bacteria - viz. Lactococcus lactis and Lactobacillus brevis, which are normally found to high viable numbers in said cheeses, was also considered, either as single or mixed cultures. Our experimental results confirmed the influence of rennet on the proteolysis extent, but not on proteolysis depth. On the other hand, the aforementioned strains clearly improved release of medium- and small-sized peptides, and contributed as well to the free amino acid pool in cheese.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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