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Publicações

Antimicrobial effects of chitosans and chitooligosaccharides, upon Staphylococcus aureus and Escherichia coli, in food model systems

Título
Antimicrobial effects of chitosans and chitooligosaccharides, upon Staphylococcus aureus and Escherichia coli, in food model systems
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Fernandes, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Tavaria, FK
(Autor)
Outra
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Soares, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramos, OS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Monteiro, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pintado, ME
(Autor)
Outra
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F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Título: Food MicrobiologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 25
Páginas: 922-928
ISSN: 0740-0020
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-VRS
Abstract (EN): The objective of this study was to elucidate the controversial relationship between the molecular weight (MW) of chitosans and their antibacterial activity (upon different inoculum levels, at several concentrations). The influence of food components on the activity was also ascertained, as well as acceptance by a sensory panel. All the compounds tested exhibited antibacterial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. This activity was shown to be closely dependent on the inoculum level, MW and concentration used. Within 4 h at 10(3) cells/mL, all five compounds, at every concentration (0.5%, 0.25% and 0.1%, w/v), proved to be bactericidal; for higher inocula, 0.1% (w/v) was only bacteriostatic: at 10(7) or 10(5) cells/mL, and independently of the inoculum level, 0.25% (w/v) of any chitooligosaccharide (COS) mixture was sufficient to reduce the E coli initial population by at least 3 log cycles; COS never exhibited bactericidal action over S. aureus, unlike high and medium MW chitosans-which, at 0.5% (w/v), presented a bactericidal effect even against 10(7) cells/mL When incorporated in liquid food matrices, medium and high MW chitosans maintained their activity, for both matrices and bacteria, although a slower activity was noticeable in milk: however, COS lost their activity upon both bacteria in milk after 4-8 h. Furthermore, addition of chitosans to apple juice led to several unpleasant off-flavors, Such as astringency and after taste-which increased in magnitude with MW
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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