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Protection of deoxyribose and DNA from degradation by using aqueous extracts of several wild plants

Título
Protection of deoxyribose and DNA from degradation by using aqueous extracts of several wild plants
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Giao, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gonzalez Sanjose, ML
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Muniz, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rivero Perez, MD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Kosinska, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pintado, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 88
Páginas: 633-640
ISSN: 0022-5142
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-194
Abstract (EN): BACKGROUND: Aqueous extracts of 48 herbal plants were obtained via alternative extraction protocols, and were assayed for their capacity to protect deoxyribose and DNA itself from degradation (or, conversely, for their capacity to promote DNA degradation), using electrophoresis as analytical tool. RESULTS: For a given (constant) volume of extract, deoxyribose protection ranged from 14.13 +/- 1.35% (mean +/- SD) inhibition by dwarf mallow powder infusion, up to 106.51 +/- 15.93% inhibition by avocado powder infusion. DNA protection was tested at two extract concentrations, and was slightly greater at the higher concentration. Pro-oxidant effects were essentially absent. CONCLUSION: The anti-oxidative roles of plants upon deoxyribose and DNA displayed by our experimental results were rather promising with regards to practical applications of those plants, viz. as ingredients in the formulation of nutraceutical beverages and/or foods. (c) 2007 Society of Chemical Industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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