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Bioactive peptides in ovine and caprine cheeselike systems prepared with proteases from Cynara cardunculus

Título
Bioactive peptides in ovine and caprine cheeselike systems prepared with proteases from Cynara cardunculus
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
Silva, SV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pihlanto, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 89 7
Páginas: 3336-3344
ISSN: 0022-0302
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-HKF
Abstract (EN): The potential angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitory and antioxidant activities of peptides in water-soluble extracts, obtained from raw and sterilized ovine and caprine cheeselike systems coagulated with enzymes from the plant Cynara cardunculus, were assessed. Prior to the assay, the 3,000-Da permeate from 45-d-old cheeselike systems was fractionated by tandem chromatographic techniques. Several peaks were obtained in each chromatogram, but only some were associated with ACE-inhibitory or antioxidant activity or both. Peptides Tyr-Gln-Glu-Pro, Val-Pro-Lys-Val-Lys, and Tyr-Gln-Glu-Pro-Val-Leu-Gly-Pro-* from beta-casein, as well as Arg-Pro-Lys and Arg-Pro-Lys-His-Pro-Ile-Lys-His-* from alpha(s1)-casein exhibited ACE-inhibitory activity. Peptides released upon cleavage of the peptide bond Leu190-Tyr191 (either in ovine or caprine beta-casein), and corresponding to the beta-casein sequence Tyr-Gln-Glu-Pro-*, possessed antioxidant activity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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