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L-Asparaginase-Based Biosensors

Título
L-Asparaginase-Based Biosensors
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
João C. F. Nunes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Raquel O. Cristóvão
(Autor)
FEUP
Valéria C. Santos-Ebinuma
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Márcia C. Neves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mara G. Freire
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana P. M. Tavares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 1
Páginas: 848-858
ISSN: 2673-8392
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-KNM
Resumo (PT):
Abstract (EN): <jats:p>L-asparaginase (ASNase) is an aminohydrolase enzyme widely used in the pharmaceutical and food industries. Although currently its main applications are focused on the treatment of lymphoproliferative disorders such as acute lymphoblastic leukemia (ALL) and acrylamide reduction in starch-rich foods cooked at temperatures above 100 °C, its use as a biosensor in the detection and monitoring of L-asparagine levels is of high relevance. ASNase-based biosensors are a promising and innovative technology, mostly based on colorimetric detection since the mechanism of action of ASNase is the catalysis of the L-asparagine hydrolysis, which releases L-aspartic acid and ammonium ions, promoting a medium pH value change followed by color variation. ASNase biosensing systems prove their potential for L-asparagine monitoring in ALL patients, along with L-asparagine concentration analysis in foods, due to their simplicity and fast response.</jats:p>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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