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Publicações

Perceived risk of metabolic syndrome and attitudes towards fat-modified food concepts among European consumers

Título
Perceived risk of metabolic syndrome and attitudes towards fat-modified food concepts among European consumers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
O’Brien, Gerard
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Knox, Barbara
(Autor)
FCNAUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
McKinley, Archie
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gibney, Michael
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 23 1
Páginas: 79-85
ISSN: 0950-3293
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
Abstract (EN): European consumer willingness to purchase fat-modified foods was surveyed as part of the LIPGENE study. Representative samples of consumers (n = 5967) were interviewed in six countries (France, Great Britain, Portugal, Germany, Poland, and Italy). Of these 2025 were considered as ‘‘reporters’’ who indicated having at least one of: high cholesterol; high blood pressure; central obesity; and/or high blood sugar. Perceived risk from these conditions was also assessed on a 10-point scale. Principal component analysis suggested that those who perceived themselves at greater risk of conditions associated with metabolic syndrome, and those who were reporters, more frequently indicated willingness to purchase ‘‘healthy’’ fat-modified food products. The most preferred ‘vehicles’ for fat modification were fish and cheese. Acceptance of fat-modified fish, red meat and cheese product concepts, both standard and GM was positively associated with perceived risk of conditions associated with metabolic syndrome. Over 20% of reporters were willing to purchase GM fat-modified fish and cheese products. Our results indicate that if standard and GM fat-modified food products can be shown to ameliorate the risks presented by conditions associated with metabolic syndrome, there is a ready market for such foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mdvalmeida@fcna.up.pt
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000296684600012">Indexado na ISI Web of Science</a>
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